Den 1 januari 2015 ombildades det tidigare Jämtlands läns landsting till Region Jämtland Härjedalen, med en befolkning på cirka 127 000 personer. Här är Lena Larsson upphandlingschef på en Upphandlingsenhet med totalt 13 personer anställda. I fjol gjorde man 260 upphandlingar, till ett värde av ca 600 miljoner kronor. Regionen har ansvar för hälso- och sjukvård, regional utveckling, företagsstöd, utbildning, forskning och kultur.
På årskonferensen i våras valdes Lena in i SOI:s styrelse och hon sitter dessutom med i LfU:s styrelse.
– Hur ser det ut i er dagliga verksamhet?
– Många av mina medarbetares bakgrund är ute i våra olika verksamheter, som IT, sjukvård, medicinteknik etc. Det gör att vi har en bra kompetens på upphandlingsenheten och att vi kan fördela upphandlingarna utifrån respektive medarbetares kompetensområde och fortsätta att skapa erfarenhet kring de olika upphandlingsområdena. Allt från förbrukningsartiklar, som pennor och handskar till ambulanser, helikoptrar och ambulansflyg. Att ha medarbetare med olika erfarenheter från yrkeslivet ger en dynamik åt gruppen som är väldigt positiv. Det är viktigt med Yrkeshögskolor men även med den universitetsutbildning som SOI efterlyser.
Jag har ju själv upphandlat tidigare och gör det fortfarande ibland, även om jag försöker styra allt mer av min arbetstid till strategiskt arbete. Vi har mycket samverkan med kommunerna, bland annat kring sjukvård och hjälpmedel, vi upphandlar, lagerhåller och distribuerar även åt dem, och vi har bildat Gemensam nämnd med kommunerna. Vi genomför flera strategiska upphandlingar tillsammans med de övriga tre norrlandslandstingen.
Det är viktigt att vi kan visa våra beställare, både politikerna och verksamheterna, vilka möjligheter vi har genom den offentliga upphandlingen. Detta kan man sammanfatta i begreppen ”Den goda affären” och ”Patienten i fokus”.
– Hur kommer det sig att du engagerat dig i SOI:s styrelse?
– Jag fick helt enkelt frågan inför årsmötet och vet att i SOI:s styrelse finns otroligt mycket kompetens och erfarenhet som man kan ta med sig ut i verksamheten. SOI har dessutom en stor påverkansgrad i upphandlingsfrågor gentemot samhället i stort, och den ökar hela tiden. I sammanhanget är det glädjande att vår civilminister Ardalan Shekarabi bidragit till att sätta upphandlingsfrågorna på kartan på ett helt annat sätt.
– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige?
– I dag har upphandlingen fått mycket mer uppmärksamhet som ett strategiskt verktyg för samhällsutveckling. Fokus har flyttats till ”Vad kan vi göra?” i stället för ”Vad får vi inte göra?” och för vår yrkesroll från upphandlingsprocessen till hela inköpsprocessen. Vi kommer inom kort att anställa en avtalscontroller på upphandlingsenheten, som ett led i att arbeta med hela processen, där upphandling och avtalsförvaltning är viktiga delar.
– Hur ser du på SOI:s framtida roll och verksamhet?
– SOI:s påverkansroll kommer säkert att fortsätta utvecklas, det jag hoppas på är ett ännu större engagemang ute bland medlemmarna och där tror jag att de regionala verksamheterna har en viktig roll att fylla. Vi ser ju också en väldigt positiv utvecklig av det regionala arbetet under senare tid.
– Och när du inte arbetar, vad gör du helst då?
– Att gå i fjällen ger verkligen återhämtning och rekreation. Och vi har ju dem nära inpå. Och jag åker gärna längdskidor och tycker om att träna över huvud taget. Jag har inredning som ett intresse och att försöka fixa en del i trädgården.