Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

19 juni, 2013

bbordforarapril_13

Ännu en vår till ända och en begynnande sommar. Mycket har hänt under året och mycket kommer att hända. Remisstiden för Upphandlingsutredningen har löpt ut och SOI är en av de remissinstanser som lämnat ett svar. Jag tycker att utredningen har gjort ett mycket bra arbete och lämnat ett antal bra förslag! Mycket arbete återstår dock och det handlar inte minst om att någon ska ta om hand förslagen och omsätta dem i praktiken. En inte så liten fråga! Utan ett starkare upphandlingsstöd i enlighet med vad Hans Jeppsson föreslagit, utan Regeringens fokus och utan kommun- och landstingsledningars vilja kommer många av förslagen att förbli just förslag och goda idéer. Jag har skrivit om frågan tidigare, men det är värt att upprepa. Vi kan, var och en, göra en insats för att detta ska närma sig att bli verklighet. Vi kan önska och hoppas, men utan en insats från var och en av oss kommer tyvärr många organisationers ledningar inte att sätta tillräckligt fokus på frågan. Många gör såklart detta redan, men vi är inte riktigt framme än för att kunna vara nöjda. Är uppgiften oöverstiglig? Jag tror inte det. En elefant äter man inte hel, utan i små bitar. Om var och en gör något för att sätta rätt fokus har vi helt plötsligt gjort ganska mycket tillsammans. Å andra sidan. Gör vi inget har vi inget gjort. Från SOI:s sida tror jag att en av de viktigaste aktiviteterna är att fortsätta underlätta för nätverkande och på det sättet sprida goda exempel.

Nog om det. Ett tillfälle att sätta rätt fokus på upphandlingsfrågor är Almedalen. SOI deltar i år på ett par olika aktiviteter där Egil Nylén kommer att prata om upphandlingsutredningen och sociala frågor och jag själv kommer att delta i en diskussion om osund konkurrens, arrangerad av Konkurrensverket. Är ni på plats finns det flera representanter från styrelsen att prata med och diskutera gemensamma utmaningar. För er som inte är där kommer vi att bevaka de mest intressanta frågorna och återrapportera en del av dem via www.soi.se!

Men livet är ju inte bara offentlig upphandling. Och tur är väl det. Nu väntar en period där tempot förhoppningsvis sjunker för majoriteten av oss och ger välbehövlig tid för reflektion och en möjlighet att samla ny energi. Efter Almedalen tar styrelsen semester, åtminstone från SOI-arbetet för att återkomma efter sommaren. Då hoppas jag att vi kan sätta igång arbeten inom ett par olika områden för att skapa bättre dialog med leverantörer, att stärka oss alla i våra roller, att fortsätta fokusera på kompetens och att på ett konkret sätt flytta fram positionerna för upphandlarskrået!

Till dess. Simma lugnt, plocka blåbär, öva på golfsvingen. Eller. Gör ingenting. Helt enkelt – ha en riktigt bra sommar!