Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

29 oktober, 2013

bbordforararsept13 liten

De senaste veckorna har innehållit inte mindre än två upphandlingsrelaterade artiklar på DN Debatt och en i Computer Sweden (angående ramavtal). Det är bra att våra frågor lyfts upp där man lägger märke till det. Christina Rambergs och Ilmar Reepalus artikel hade samma innehåll som Christina förde fram på vår årskonferens i Östersund för ett par år sedan, d.v.s. att LOU bör avskaffas som lag. Vi var lite sena att svara DN, så debatten där hade svalnat. Vi publicerade dock ett svar som kom in på Upphandling24:s webb häromdagen. Vår syn är att det inte är lagen det är fel på, utan att det istället handlar om andra frågor. Läs gärna artikeln och återkoppla era reflektioner!

Sedan kom en fråga upp kring det nya Upphandlingsstödet där SKL m.fl. framförde att det är fel att placera Upphandlingsstödet hos Konkurrensverket. Istället borde man låta det ligga kvar hos Kammarkollegiet, eller ännu hellre bilda en ny myndighet. Vår syn har varit, och är, att allt annat än en ny myndighet är fel eftersom man, oavsett vilken myndighet stödet hamnar hos, kommer att riskera att lägga upphandlingsstödsfrågan i skymundan och prioritera annan verksamhet. Nu har Regeringen dock bestämt sig och vi får förhålla oss till det. I den replik jag skrev på DN Debatt, valde jag därför att fokusera på vägen framåt. Regeringen har ett utmärkt tillfälle att vara tydliga gentemot Konkurrensverket och ge dem en konkret uppgift som är relativt detaljerad. Eftersom Konkurrensverket i sig är en utmärkt myndighet finns det förutsättningar för ett Upphandlingsstöd värt namnet om man får en bra uppgift/uppdrag från Regeringen. Visst kommer vissa saker att vara svåra, som t.ex. att rekrytera rätt kompetens, d.v.s. personer med gedigen praktisk erfarenhet, men det problemet hade förmodligen funnits även vid andra organisationsformer.

Den senaste frågan som lyftes upp rörde ramavtal (Computer Sweden). Där ifrågasatte Almega vissa av de nationella IT-ramavtalen bl.a. i ljuset av de senaste stora konsultupphandlingarna. Bra frågeställning från Almega tycker jag. Det har ännu inte funnits anledning att ge en replik, men jag kan bara konstatera att frågan om ramavtal är en av de viktigare frågorna. Vi har haft ett system kring nationella ramavtal som sett ungefär likadant ut i ett tiotal år. Vissa av ramavtalen är bra och fyller sitt syfte. Andra är det inte och leder till att konkurrensen blir sämre och att anbuden mer liknar ett rävspel än affärer. Här finns en del att göra och jag tror att vår roll är att påpeka fördelar och brister ännu mer tydligt än tidigare, gentemot inköpscentralernas uppdragsgivare. Detta arbete bär dock långsiktighetens prägel.

I övrigt börjar det bli dags att publicera information om SOI:s konferens och årsmöte som äger rum i Umeå 2014. Jag ser fram emot konferensen och vet att programmet kommer att bli ännu bättre än förra året, där vi i vårt arbete tar ett ännu bättre grepp över kvaliteten på föredrag och målgruppsanpassning. Förra årets konferens blev mycket lyckad och jag hoppas att detta år får lika entusiastiska deltagare!

Tills nästa gång!

Björn