Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

10 september, 2013

bbordforararsept13 liten

Om den stundande hösten är en bra eller dålig företeelse får var och en ha en egen uppfattning om. För egen del ser jag fram emot årstidsväxlingen med hög, klar luft och massor av trattkantareller i jorden. Även jobbmässigt innebär hösten förändringar, eller åtminstone nyheter. Om en vecka kommer Regeringens budget för kommande år. Redan idag fick vi dock besked om det som ryktats ett tag.

Stefan Attefall och Annie Lööf skrev en artikel i Svenska Dagbladet om ett reformerat upphandlingsstöd. De vill lägga samman alla de myndigheter som arbetar med upphandlingsstödjande verksamhet, d.v.s. Upphandlingsstödet hos Kammarkollegiet, delar av Vinnova, MSR och delar av Konkurrensverket. Det nya stödet ska samlas på ett ställe och som väntat blev det ingen ny myndighet. Istället vill man lägga verksamheten hos Konkurrensverket. Vad innebär detta för oss som praktiker? Jag är åtminstone positiv till det faktum att man samlar upphandlingsstödjande frågor på ett och samma ställe. Det ger ökade möjligheter för ett samlat grepp. Jag är även positiv till att man aviserar ekonomiska tillskott, eftersom detta är en viktig grund för verksamheten. Vi vet dock inte allt än. Kommer uppdraget till den nya funktionen att ligga i linje med vad Upphandlingsstödsutredningen föreslog, d.v.s. ett brett angreppsätt? Det är viktigt för oss inom SOI att påverka på de sätt vi kan för att så ska bli fallet! Kommer Konkurrensverkets tillsynsverksamhet att bli hämmande för hur Upphandlingsstödet uttalar sig? Ja, kanske och vi måste verkligen se till att detta inte blir en realitet eftersom uppdraget då inte lyckas! Å andra sidan visar tillsynsverksamheten hos Konkurrensverket just nu en mycket god sida, där man belyser olika frågeställningar ur flera perspektiv, och inte bara traditionellt juridiska. Tänk om det ur detta förslag kan återskapas den NOU-info som många av oss saknar, där det gick att få konkreta och tydliga resonemang i olika rättsfrågor! Nu skulle man även kunna få samma resonemang inom andra områden som rör upphandlingen. Jag kommer att jobba för att det ska bli så på de sätt jag kan. Även om jag, handen på hjärtat, alltså önskat en fristående myndighet, kan jag alltså konstatera att det finns en potential i det nya förslaget. Det kommer dock att kräva ett konkret och tydligt uppdrag, en god styrning för att Upphandlingsstödsutredningens intentioner ska slå igenom och att vi beaktar hela upphandlingsområdet och självklart ett gott ledarskap. Det finns egentligen inget som behöver tala emot Konkurrensverket i denna del och jag hoppas kunna vara lika positiv i kommande nyhetsbrev, när saker börjar konkretiseras!

Styrelsen har kommit igång i den nya konstellationen och har nästa möte på torsdag-fredag. Vi har ett antal konkreta aktiviteter att diskutera och ta ställning till, där medlemsnyttan är en av de bärande aspekterna i arbetet. För att bättre förstå vad ni som medlemmar tycker och vill kommer vi, med start i detta nyhetsbrev, att skapa enkla frågor att besvara. Den här gången gäller det upphandlingsstödet, eftersom den frågan är aktuell. Det kommer att röra sig om en eller möjligen en handfull frågor, som tar minimalt med tid att besvara. Det ger dock oss i styrelsen viktig information om hur vi bäst tar tillvara medlemmarnas intressen. Med en hög svarsfrekvens ger det även en bättre möjlighet att kunna säga att ”vi vet att 700 upphandlare i Sverige tycker såhär om den här frågan”. Sådant ger alltid tyngd åt ett resonemang. Ta därför möjligheten att svara och kom gärna med tips om vilka fler frågor som bör ställas. Enklast mailar ni till soi@www.soi.se.

Må hösten fortsätta att visa sin bästa sida mot oss! På återhörande.

Björn