Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

30 september, 2013

bbordforarapril_13

Ytterligare en månad har passerat och hösten har börjat göra sitt inträde på allvar med både svamp, frost och äpplen. Numera vet vi även att i Förvaltningsrättens ögon är ett äpple just ett äpple oavsett hur det smakar. Ibland blir det enkla så komplicerat.

Det kom det ett intressant debattinlägg i förra veckan från Christina Ramberg och Ilmar Reepalu angående att avskaffa LOU, åtminstone på försök. Idén lyftes upp för första gången för ett par år sedan. Som debattinlägg är det intressant och det skulle faktiskt vara intressant att genomföra den typen av experiment de pratar om, d.v.s. låta en kommun få genomföra affärer hur de ville och jämföra resultatet med en likvärdig organisation som följer LOU. Jag tror att resultatet från ett sådant experiment i mycket hög utsträckning skulle bero på ledningens direktiv och engagemang. Och det är ju egentligen det som är huvudfrågan. Så länge som ledningen ser frågan om effektiva inköp som viktig, är lagen rätt så ointressant. Jag menar alltså inte att det blir bättre utan LOU. Det är helt enkelt inte LOU/Inte LOU som är huvudfrågan, utan en ledning som visar intresse och engagemang! Då blir resten självreglerande. Är jag inte tillräckligt transparent, behandlar potentiella leverantörer lika eller ställer för hårda krav kommer jag inte att få några bra anbud. Och det är ju dessa frågor som är essensen i LOU. Att det sedan finns ett par andra paragrafer som ibland är svåra att tillämpa innebär inte att det är omöjligt för mig att göra bra affärer. Väldigt mycket av komplexiteten ligger i hur lagen tillämpas. Ibland av mig själv, men oftare i hur domstolarna gör sina bedömningar. Äppelfallet från västra Sverige är ett tydligt exempel på det.

Inom SOI har vi under många år drivit tesen att lagen inte utgör ett hinder för goda affärer. Vi kommer att fortsätta att göra det med utgångspunkten att det är den transparenta, likabehandlande och proportionerliga konkurrensen som ger ett bra resultat. Därmed inte sagt att vi blundar för de problem som finns. Tvärtom för vi fram föreningens åsikter i en mängd forum för att komma tillrätta med de problem som finns. Finns det någon fråga vi har för lite fokus på? Kontakta mig eller skicka ett mail till soi@www.soi.se. På så sätt får vi en bättre möjlighet att företräda er som medlemmar och göra den verklighet vi alla verkar i lite bättre!

Tills nästa gång!

Björn