Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Det behövs mer fakta om vårt verksamhetsområde

21 juni, 2008

ordforarordet n

Det sägs att offentlig upphandling i Sverige omfattar ca 500 miljarder kronor om året. Något skarpt underlag för siffran har i alla fall inte jag sett och den ger onekligen intryck att vara lite lagom rund och oprecis. Det är uppenbart att det saknas bra statistik om upphandlingsområdet. Varför är det så? För andra områden översköljs vi ju av statistik på längden och tvären men när det gäller upphandlingsområdet tycks det vara omöjligt eller inte tillräckligt intressant för att någon ska ta tag i uppgiften.

Men det är viktigt att få ett robust och vederhäftigt underlag. Och det blir allt viktigare. Många har åsikter om den offentliga upphandlingen, om regelverkets förträfflighet eller hämmande funktion, om behovet av ny lagstiftning, om gränsvärden för direktupphandling, om konkurrenssituationen i allmänhet och de små företagens möjligheter att få uppdrag i synnerhet. Ja, det tycks inte saknas debattämnen. Och det är något som vi som engagerade upphandlare bör välkomna. Vi har förmånen att få vara verksamma i en bransch som intresserar många.

Men det faktum att debatten saknar stöd i fakta blir allt mer besvärande och innebär att tyckandet riskerar att dominera i stället för en verklighetsbaserad analys och förslag relaterade till realistiska mål.

Jag skulle vilja att någon myndighet eller organisation kunde ta på sig uppdraget att ta fram statistik inom upphandlingsområdet, fakta som skulle kunna ligga till grund för diskussioner och slutsatser om regelverk och framtida arbetssätt. Inte minst skulle vi som aktiva upphandlare ha mycket att vinna på om debatten kunna föras utifrån en mer saklig grund. Vi skulle få mer tyngd bakom våra argument gentemot det politiska systemet, i diskussionerna med näringslivets företrädare och inte minst internt i våra egna organisationer när det gäller resurser och behovet av kompetens och kompetensutveckling.

Tänk om vi hade uppgifter om så förhållandevis basala saker som antalet upphandlingar per upphandlingsform per år, antalet direktupphandlingar t.ex. över fyra basbelopp, antalet anbud per upphandling nedbrutet på område och hur stor andel av anbuden som inte uppfyller de grundläggande kraven. Inte ens det vet vi och sedan finns det naturligt ännu fler uppgifter som det vore intressant att kunna borra lite djupare i.

Jag skulle gärna vilja ha synpunkter och förslag på detta och inbjuder er därför som medlemmar i SOI att tycka till. Min mailadress är lisbeth.johnson@telia.com.

Ha en skön sommar! Vi hörs!

Lisbeth Johnson