Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI finns med på många arenor

16 oktober, 2008

ordfrarordetny

Vad ägnar sig en ordförande åt? Jag har tänkt att lite beröra det externa arbete som jag som ordförande ägnar mig åt, sådant som inte direkt syns för medlemskollektivet men som förhoppningsvis är viktigt och medverkar till att såväl upphandlingsfrågorna som SOI uppmärksammas.

Jag har som ordförande för SOI fått en inbjudan till att delta i ett rundabordssamtal där inbjudan gått till representanter för bl.a. fyra departement och sex myndigheter. ”Hur lyfts kvaliteten fram i upphandlingar och vilka möjligheter finns till innovationer i samband med upphandlingar?” är rubriken på samtalet. Jag lovar att berätta mer i en kommande ledare.

Tillsammans med vice ordförande Gunnar Stålberg har jag träffat representanter för arbetsgivarorganisationen Almega, som i huvudsak samlar företag inom tjänstesektorn. Det vi pratade var om och i så fall vad vi har gemensamt och vad vi skulle kunna göra för att få till mötesplatser för leverantörer och upphandlare. En sak vi enades om var att försöka få till stånd sådana mötesplatser lokalt. Vi har också beslutat att fortsätta dialogen.

Nutek har ett regeringsuppdrag att ta fram en vägledning för beställare och upphandlare vad gäller upphandlingar inom vård och omsorg. Arbetet bedrivs i flera arbetsgrupper. SOI är representerat i en grupp som arbetar med en vägledning för beställare och upphandlare vid upphandling av primärvård, äldreomsorg samt administrativa och kommersiella villkor. Jag sitter med i en samordnande grupp (”arbetsutskott”) i projektet. Arbetet skall överlämnas till regeringen vid en konferens den 11 november. Nu diskuteras hur resultatet skall förvaltas framöver. En vägledning måste ju kunna justeras bl.a. med hänsyn till ny lagstiftning och på sätt vara ett levande dokument

I veckan medverkade jag i en debatt på konferensen ”Working Life” i Globen. Temat var ”Uthållighet och lönsamhet är det motsägelser vid offentlig upphandling”. Det var jag och Almegas VD Jonas Milton som möttes i en debatt ledd av Mikael Tornving, känd från TV, som det brukar heta.. Vi kunde konstatera att det inte fanns några motsättningar mellan oss i det här fallet. Vi var överens om vi som upphandlare vill ha lönsamma företag och att vi inte söker kortsiktiga ekonomiska vinster. Diskussionen kom också att handla om vad som krävs för att vi på ett bra sätt ska kunna upphandla utifrån kvalitetskrav och inte pris, en fråga som blir alltmer aktuell med anledning av LOV bl.a.

Det är många inbjudningar som kommer till SOI. Vår medverkan önskas vid seminarier, kurser, debatter och utbildningar. Tyvärr orkar vi inte med att delta vid alla även om vi skulle vilja. Det skall gå att kombinera ett engagemang i SOI med ett ordinarie jobb också. Vi tvingas dessvärre prioritera hårt men den stora efterfrågan på vår medverkan är förstås ett gott tecken som vi har all anledning att vara glada över och se till så det håller i sig.
I den förra ledaren berörde jag regeringens förslag i budgetpropositionen inom området offentlig upphandling. Jag skrev också att det ”för oss i SOI finns all anledning att ta initiativ för att medverka till att regeringens satsningar får en inriktning som ligger i linje med våra erfarenheter”. Ett sådant initiativ har nu styrelsen tagit. En skrivelse har sänts till regeringen där vi erbjuder oss att medverka i genomförandet av regeringens uppdrag till de bägge myndigheterna. Det ska bli spännande att se om man är beredd att ta tillvara våra synpunkter.

Nu är planeringen för nästa årskonferens nästan klar. Det blir 30-årsjubileum i Norrköping den 30 mars-1 april. Till det återkommer vi givetvis längre fram.

Vi hörs!

Lisbeth Johnson