Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Pressmeddelande 2009-04-01

1 april, 2009

SOI har låtit distribuera följande pressmeddelande till en rad svenska tidningar;

logo

Koncentrera målen i upphandlingsfrågor till färre länsrätter och gör det möjligt att branschanpassa upphandlingarna av ramavtal. Det säger styrelsen för Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) i ett uttalande.

Drygt 500 offentliga inköpare och upphandlare var måndag till onsdag denna vecka samlade i Norrköping till SOI:s årskonferens. I anslutning till konferensen har styrelsen i ett uttalande beslutat trycka på ett antal viktiga reformer av upphandlingsbestämmelserna samt formerna för överprövning av upphandlingsbeslut i domstol.

– Regeringen har aviserat förändringar av lagstiftningen och vi vill gärna medverka till att dessa så långt som möjligt tar hänsyn till den verklighet som vi som aktiva upphandlare lever i, säger SOI:s ordförande Lisbeth Johnson. De punkter vi nu tar upp är de som bör vara högt prioriterade vid en översyn.

Regeringen har föreslagit att det ska bli färre länsrätter. SOI välkomnar regeringens förslag, som enligt föreningen skulle skapa förutsättningar för en efterlängtad kompetenshöjning i upphandlingsfrågor hos domstolarna. SOI föreslår också att målen i upphandlingsfrågor inom varje länsrätt koncentreras till en och samma rotel för att få snabbare och enhetligare domar.

SOI vill ha en översyn av bestämmelserna om ramavtal. Ramavtalen måste bli mer praktiskt tillämpbara. Förutsättningarna varierar inom olika avtalsområden och det måste bli möjligt att anpassa tillämpningen efter varje branschområde för att kunna göra bästa möjliga affärer. Det är skillnad på att köpa exempelvis konsulter och datorer, framhåller SOI.

Kammarkollegiet har fått medel från regeringen för att medverka till utvecklingen av den offentliga upphandlingen. SOI välkomnar regeringens initiativ och vill samtidigt passa på att understryka betydelsen av att Kammarkollegiets framtida arbete får en bred förankring hos såväl köpare som leverantörer.

- Den offentliga upphandlingen i Sverige omfattar ca 500 miljarder kronor varje år. Det är inte minst mot den bakgrunden viktigt att skapa de bästa förutsättningar för ett effektivt och rättssäkert upphandlingsförfarande, säger Lisbeth Johnson. SOI ser gärna att gränsen för när direktupphandlingar kan göras höjs rejält men också att upphandlande myndigheter publicerar sådana tilldelningsbeslut. Det kan öka transparensen och förhoppningsvis minska antalet överprövningar.

Nästa årskonferens hålls i Östersund den 22-24 mars.

Ytterligare upplysningar lämnas av: Lisbeth Johnson, 070-858 25 55,
Gunnar Stålberg, 070-660 89 15