Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

24 juni, 2009

ordfjuni2_09
Nu är min semester nära. Det skall bli skönt med avkoppling och att få möjlighet att gå ner i varv lite. Jag bor bara 200 meter från havet så det känns som semester varje dag då jag kommer hem från jobbet, men ändå, ledighet är inte fel efter en tuff vår.

Jag vill gärna berätta om det stora engagemang jag noterat från medlemmarna sida vid Nationella upphandlingsstödets dialogmöten, som nu ägt rum på olika platser i landet. Det är bra att så många deltagit i mötena. Nu ser jag fram mot att få en bruttolista över de förslag som kommit fram. Lyhördheten och Kammarkollegiets önskan att få till en dialog känns bra.

Jag har också ”gått i taket” den senaste veckan. Jag är så trött på politiker som inte tar sitt ansvar. Det är Sveriges Riksdag som beslutar om våra lagar och ändå finns det riksdagspolitiker som uppmanar oss att bryta mot regler i LOU när de passar dem. Vi skall handla närodlat, säga nej till danskt griskött och kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Det blir fel när det är vår yrkeskår som får hålla på lagarna i konflikt med de förtroendevalda lagstiftarna. Jag tycker vi har rätt att kräva respekt för Sveriges lagar även från de som beslutat om dem. Skyll inte upphandlaren för att vara stelbent.

Jag har fått två mail från ”trötta” men mycket engagerade medlemmar, mail, som säger en del om hur vår kår känner sig just nu. Det första mailet kom med anledning av debatten om hur danska grisar föds upp och där ställs bl.a. frågan om hur det kan vara andra regler för djurskyddet i Danmark än i Sverige och om hur vi nu ska agera när avtal har tecknats med leverantörer som hamnat i skamvrån i den aktuella debatten. Vad gör myndigheter och politiker? Mailet är ställt till livsmedelsverket och jordbruksverket med kopia till SOI.

Ja, vad svarar man på det? Bra fråga, nästa….

Det andra mailet handlade om vilken bild som sprids om offentlig upphandling och jag tar mig med skribentens tillåtelse friheten att citera det.

En reflektion som kom när jag bläddrade senaste numret av Offentliga Affärer är att offentlig upphandling fått en lite mer positiv klang den senaste tiden, dock ej i tidningen Offentliga Affärer. Dom har 4 sidor om upphandling (s 16-19) med 4 rubriker. Rubrikerna är "Direktupphandling används ofta felaktigt", "Företag drabbas vid felaktiga upphandlingar", "Ny lagstiftning mot osund konkurrens" (vad nu det har med upphandling att göra) och "Inköpsskandaler kan undvikas".

Blir man inte trött? Allt är fel och fusk, ingen gör rätt. Pust”

En fundering avslutningsvis från min sida är hur kommuner och landsting skall hinna få till sin organisation för att klara av IT- och telekomupphandlingar, ett område där många kommuner och landsting hittills kunnat använda sig av de statliga ramavtalen. Men nu har en utredning lagt förslag som innebär att den möjligheten försvinner redan från februari 2010.

Jag behöver semester och fler med mig. Hoppas det blir lite mer positiva tongångar i höst. En skön sommar önskar jag er alla!

Hälsningar
Lisbeth Johnson