Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Regionalkonferens i Värmland

24 juni, 2009

utbild_vland soi

Under många år har upphandlare och inköpare från samtliga Värmlands kommuner träffats regelbundet för att utbyta erfarenheter. Nu ser man fördelarna med att utöka nätverket så att även andra organisationer som t.ex. Landstinget ingår i nätverket framför allt inom områden som erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.

I mitten på maj i år genomfördes en två dagars Regional konferens i Värmland för att ”lära av varandra” om olika utvärderingsmodeller. Syftet med konferensen är att med hjälp av upphandlare från andra organisationer och genom gruppdiskussioner skapa debatt och eftertanke gällande olika utvärderingsmodeller. Vilken modell är lämplig att använda ”när” och hur kan jag motivera min verksamhet hemma att byta från en inarbetad känd utvärderingsmodell till något nytt? Många upphandlare i mindre organisationer arbetar ofta ensamma och då är det inte lätt att få tiden att räcka till eller ensam klara av att komma på nya idéer och argument.


Första dagen inleddes av att professor Anders Lunander presenterade sin rapport om varför de inte är lämpligt att använda sig av poängsättning av pris när man utvärderar. Senare under eftermiddagen presenterade Gunnar Goblirsch sina olika varianter på olika utvärderingsmodeller, naturligtvis förordade han sin favorit reduceringsmodellen. Kvällen avslutades med gruppdiskussioner för att summera ihop och fundera på vilken/vilka utvärderingsmodeller som kändes mest relevant för deltagarna att använda i framtiden.

Nästkommande dag inledes av Jan Andersson från Upphandlingsbolaget i Göteborg. Jan fick många frågor från gruppen inte bara rörande utvärderingsmodeller utan också allmänt om verksamheten och olika mallar. Eftermiddagen fortsatte med grupp diskussioner för att försöka omsätta de nya modellerna till olika tidigare genomförda upphandlingar där utvärderingsmodellen varit poängsättning av pris. Vi får tacka de som ställt upp inom gruppen med att lämna ut sina förfrågningsunderlag för att få dem ”analyserade” av övriga deltagare. Det kom fram mycket god konstruktiv kritik och idéer till nästa gång liknande upphandlingar ska genomföras.

Efter konferensen kunde konstateras att detta var ett mycket bra sätt att utbyta erfarenheter och lära av varandra genom att bjuda in kollegor från andra delar av Sverige, de gav oss deltagare mersmak. Och vi kan rekommendera denna typ av sammankomst till flera andra lokala nätverk.