Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

8 oktober, 2009

ordforar okt 09-1

Styrelsens arbete är inne i en intensiv fas just nu. Den 1-2 oktober genomförde vi ett tvådagarsmöte då vi bl.a. behandlade de tre remisser som vi fått möjlighet att lämna synpunkter på. Eftersom jag tror att de är av stort intresse för oss alla i SOI, sammanfattar jag här våra yttranden. Samtidigt vill jag för den som vill läsa yttrandena i sin helhet hänvisa till en annan del av vår hemsida där hela yttrandena återfinns. Det blir nu spännande att se på vilket sätt Finansdepartementet går vidare med förslagen och givetvis om våra synpunkter tillmäts någon betydelse. Kanske tycker man att det är mycket väsen för lite ull.

Den i det här sammanhanget vikigaste utredningen är väl den som bär rubriken ”Nya rättsmedel m.m. inom upphandlingsområdet”. Den utredningen har vi väntat länge på. En del av det utredningen föreslår är bra som exempelvis det om inköpscentraler. Annat är mindre bra och vi vänder oss i yttrandet med stor tydlighet mot det som vi menar är en felaktig utgångspunkt för förslagen om utvidgade sanktionsmöjligheter och fler regleringar. Utredningen ger en alltför negativ bild av dagens situation när det gäller offentlig upphandling. Vår uppfattning är att de brister som finns i stor utsträckning beror på bristande förståelse hos ledningarna för våra verksamheter för upphandlingens strategiska roll. Den förståelsen växer inte genom ökade sanktionsmöjligheter. Vi avstyrker också utredningens förslag om att införa en beloppsgräns för direktupphandling och lanserar ett alternativt förslag med ett intervall, inom vilket direktupphandling ska kunna ske men under förutsättning att upphandlingen efterannonseras.

I ett annat yttrande tillstyrker vi förslaget om att de s.k. Teckalkriterierna införs i svensk lag. Vi menar dessutom att förslaget skulle kunna ligga till grund för en permanent och inte en tidsbegränsad lag. Vi föreslår samtidigt att s.k. omvända affärsförbindelser, dvs. då ett bolag köper tjänster av sin ägare, också borde omfattas av kriterierna.

I ett tredje yttrande lämnar SOI synpunkter på förslaget om ”En effektivare statlig inköpssamordning”. Vi har inga invändningar mot utredningens förlag att det inrättas en ny myndighet med ansvar för samtliga inköpsområden. Däremot vänder vi oss mot att inte kommuner och landsting ska ges möjlighet att medverka i den statliga inköpssamordningen. Vi pekar där främst på betydelsen av att den kommunala sektorn och statliga myndigheter kan samverka för att i upphandlingar med hög teknisk komplexitet bidra till utvecklingen inom hela den offentliga sektorn.

Planeringen för årskonferensen i Östersund pågår för fullt. Ni har väl skrivit in datumen 22-24 mars i er kalender? Östersund är en charmig stad såväl vinter som sommar. Årskonferensen brukar ju vara intensiv så varför inte passa på att utöka tiden i Jämtland. Skidor – både utför och på längden – promenader eller skridskoåkning på Storsjön är aktiviteter som det ges möjlighet till.

Vi har påbörjat en diskussion om nästa års verksamhetsplan och budget. Sedan några år tillbaka avsätter vi resurser för regionala aktiviteter. ”SOI-Norr” genomför årligen ett två-dagarsarrangemang som jag har förstått är mycket uppskattat. Till övriga delar av Sverige vill jag skicka en uppmaning att också fundera över det här. Det är dessutom möjligt att få hjälp från kansliet med en del av det praktiska arbetet och ekonomiskt stöd är också möjligt att få. Kravet är en återkoppling via en rapport som läggs ut på vår hemsida. Har ni tankar och funderingar på det här så hör av er. Det kan ju vara lättare att så här i ekonomiskt svåra tider träffas på närmare håll än att resa en längre sträcka och betala en dyr konferensavgift.

Ha det bra!

Lisbeth Johnson