Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

4 maj, 2011

ordforarmaj_2011

Tack alla ni som gjorde årskonferensen till den succé den blev! Jag har fått så otroligt mycket positiv respons. Det är kul att få alla glada tillrop. Nu väntar jag spänt på att få ta del av utvärderingen också.

Styrelsen har inte återhämtat sig helt från årskonferensen än, men i nästa vecka samlas vi till ett tvådagars styrelsemöte för att bl.a. bryta ner verksamhetsplanen till konkreta aktiviteter. Det blir också en uppföljning av årets konferens, vad vi skall ta med oss till nästa år och vad vi kan förbättra.

Vi planerar att delta i Almedalen i år. Styrelsens plan är att delta i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Offentliga Inköpare, Nationella upphandlingsstödet på Kammarkollegiet och Göteborgs Stad genom Göteborgs Stads Upphandlings AB. Upphanding24 håller ihop samarbetet. Tanken är att hålla en ”upphandlarförmiddag” den 5 juli. Planeringen pågår för fullt så jag återkommer med mer information när diskussionerna landat lite mer. På måndagen den 4 juli kommer jag dessutom att delta i en debatt som arrangeras av SKL Kommentus.


Upphandlingsutredningen och regeringen har lämnat sitt svar på EU-kommissionens grönbok. Nu får vi ge oss till tåls till vintern innan vi ser hur kommissionen tagit till sig Sveriges synpunkter. Regeringen uppmanar bl a  kommissionen att föreslå regler som innebär att förhandlat förfarande med föregående annonsering tillåts som ett huvudförfarande i klassisk sektor för att uppmuntra till dialog . Likaså vill regeringen att man inför bestämmelser om valfrihetsförfarande för vissa varor och tjänster i det klassiska direktivet och att överväga regler som tillåter pre-kvalificeringssystem.

Jag antar att flera av er också fått en enkät från upphandlingsutredningen. Jag svettas rejält över den och konstaterar att det är svårt att få fram uppgifter och några frågor är omöjliga att besvara. Nåväl ett icke-svar säger ju också en del om hur det står till i upphandlarsverige när det gäller siffror och statistik. Jag ser med spänning fram emot resultatet.

Idag kom så Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagarklimat. Jag blir nyfiken på svaren bakom, vad är det som gör att man är nöjd eller missnöjd med kommunens upphandlingar? Om man inte vet svaren och hur frågorna är ställda så blir det svårt att göra förbättringar. Det är lokala företagare som svarar vad man tycker om sin kommuns upphandlingar och vad händer om man inte vinner upphandlingar på hemmaplan? Ja som ni märker så blir jag misstänksam. Halmstad ligger varken dåligt eller bra till, men jag vill veta hur vi skall kunna förbättra oss. Vi kanske skall starta en tipsbank i SOI:s namn – vad kan vi göra för att få bättre siffror?

Ha en fortsatt skön försommar!

Lisbeth Johnson