Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

25 oktober, 2011

ordforarsept11

Har ni det lika intensivt som jag på jobbet? Dum fråga kanske för jag är säker på svaret. För egen del verkar jag vara lika dålig på att planera som beställarna i min organisation ofta är. Varför blir de fortfarande lika förvånade, när jag säger att en upphandling tar tid att genomföra. Det är svårt att nu i höst hinna köpa in snöröjning och få utrustningen på plats till det första snöfallet, t.o.m. för oss i södra Sverige.

För min del har det kört ihop sig genom att jag ska skriva detta brev, läsa handlingarna till upphandlingsutredningens delbetänkande, planera ett styrelsemöte som skall handla om mål och aktiviteter för SOI och dessutom sköta mitt ordinarie jobb. Det är tur att det mesta är roligt och att jag dessutom känner att SOI gör nytta. Jag ser också fram emot att få delta på upphandlingsutredningens expertgruppsmöte som äger rum på torsdag den 29 september. Vi har ett delbetänkande att vänta senare i höst.

Senaste veckan har varit något av ”vad är det vi sagt”: Ett vaccinationsprogram som stoppats för andra gången p.g.a. rättstvister. Ja, jag tycker vi skall ha ett rättssäkert system men det måste hanteras smidigare och snabbare. I det avseendet har jag stora förväntningar på upphandlingsutredningen. Jag räknar med att det kommer förslag på att lösa detta problem. Anders Wijkman har dessutom redan uttalat sig i den riktningen i den här frågan.

Upphandling av livsmedel har också fått rejält massmediautrymme i veckan. En morgon hade ekot en bra redogörelse av dagens spretiga rättspraxis. Livsmedelsupphandlingarna i Rättvik och Sigtuna, med i stort sett samma djuromsorgskrav, har fått helt olika utslag. Många av oss har krav från den politiska ledningen att vi ska ställa djurskyddskrav. Vi vet att vi då riskerar rättsprocesser, och därför kan tvingas göra otillåtna direktupphandlingar under den tid processen pågår och kan då bli fällda också för det. Tala om moment 22.

Jag vet att många tycker massmedial uppmärksamhet är jobbigt, men jag tycker att vi just nu skall vara glada för den. De här två exemplen, som brett kommit till allmänhetens kännedom, visar på hur hopplöst regelverket är i vissa avseenden. Massmedia hjälper oss verkligen just nu. Det känns bra att få stöd i vårt arbete

Nästa större aktivitet för SOI är medverkan på Kvalitetsmässan. Jag hoppas att vi får se flera SOI-medlemmar där. Vi kommer att ha en monter och också medverka på seminarier. Styrelsen förlägger också ett styrelsemöte i anslutning till mässan.

Har du någon extra duktig kollega/medarbetare i din närhet? Nominera i så fall vederbörande till årets inköpare. Jag längtar efter att få in era nomineringar. Samtidigt som ni funderar över det, passa på att se er omkring efter kandidater att tipsa/föreslå valberedningen om till de val som skall göras på årsmötet i vår. Det är ordförande och fem ledamöter i styrelsen som är på val/omval samt revisorer och valberedning.

Sist men inte minst: Jag längtar efter att få ett antal motioner att behandla vid årsmötet.

Lisbeth Johnson