Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

25 januari, 2012

ordforarjan12

God fortsättning på det nya året!

Jag ser fram mot ett spännande upphandlingsår. Jag räknar med att upphandlingsfrågorna kommer att fortsätta att diskuteras i grupper utanför vår krets, sannolikt i än högre grad än hittills. Om det är bra eller dåligt återstår givetvis att se, men jag noterar att det fortfarande finns en otrolig mängd förutfattade meningar om offentlig upphandling. Här har vi tillsammans ett ansvar för att rätta till vanföreställningar som t ex att lägsta pris inte är liktydigt med låg kvalitet. Lägsta pris av de anbud som uppfyller samtliga skall-krav kan vara mycket hög kvalitet. Och som vi alla vet, så finns det fler myter som behöver rättas till. Och ingen gör det bättre än vi. Låt oss ta oss an den uppgiften på riktigt allvar under det kommande året.

SOI har lämnat in ett yttrande över Upphandlingsutredningens delbetänkande. Yttrandet finns på hemsidan. Nästa steg för utredningen är att sammanställa svaren. Jag ser fram emot att få ta del av övrigas synpunkter. Utredningen har begärt förlängd tid för att få en tidsmässig samordning med EU-kommissionens översyn av EU-regelverket så det blir troligen ingen lektyr för hängmattan utan vi får vänta till senhösten på slutbetänkandet.

Strax innan jul presenterade Europeiska kommissionen förslag till tre nya direktiv inom upphandlingsområdet; offentlig upphandling, upphandling inom försörjningssektorerna samt koncessioner. Nu startar ett förhandlingsarbete (under det danska ordförandeskapet) och regeringen har bjudit in till en referensgrupp för att diskutera förslaget. SOI har inbjudits att medverka och vi kommer att representeras av Eva-Lotta Löwstedt Lundell.

Att vi inbjudits får väl ses som ännu ett tecken på att SOI nu tagit plats på den nationella arenan. Det har blivit naturligt att bjuda in oss, vilket känns otroligt bra.

Ha en fortsatt god upphandlingsvinter! Vi hörs och ses inom kort igen.

Lisbeth Johnson