Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Mycket SOI i Almedalen!

5 juli, 2012

alme12_1

Att delta under Almedalsveckan håller snabbt på att bli en SOI-tradition. Varje år konstaterar vi att upphandling är allt mer i ropet och en allt viktigare del i samhällsdebatten. I år var SOI:s styrelse representerad av drygt hälften av sina ledamöter, nämligen Lisbeth Johnson, Lill Sandberg, Susanne Ekman, Birgitta Enzell, Pia-Britt Hildebrand, Gunnar Stålberg och Egil Nylén.

SOI medverkade i sammanlagt fem olika evenemang under veckan, där alla sju närvarande styrelserepresentanter deltog i minst ett av dem.

Det första seminariet arrangerades av Proffice och här deltog Ted Ekman från Almega, Minna Gillberg, fil.dr. i hållbarhetsfrågor, David Braic, upphandlingschef i Växjö kommun och Gunnar Stålberg, upphandlingschef i Dalarna och styrelseledamot i SOI. Ämnet var; Den bra affären – Upphandling idag och önskat läge i morgon.

Gunnar Stålberg inledde lite skämtsamt genom att fråga om det är bättre nu eller om det var sämre förr. Han berättade från sina många år inom offentlig upphandling och konstaterade att en gång i tiden var materialadministration, förbrukningsmaterial, logistik och lager de viktigaste frågorna. Logistik var i fokus under många år. Men med EU-inträdet har mycket förändrats, vi går allt mer mot tjänster i stället för varor och fokus flyttas allt mer till vilka resultat vi vill uppnå med upphandlingen. Gunnar menade också att det finns mer dialog med politiken i kommunerna än i landstingen och vill gärna se den utvecklas.

Ted Ekman menade att det ibland finns oproportionerliga krav i upphandlingar och att vissa skallkrav kan vara onödiga. Han konstaterade också att det blivit ett verkligt expertyrke att vara upphandlare.

David Braic menade att upphandling kan vara problematisk även i kommuner. Det måste finnas ett tydligt mandat att styra över upphandlingarna och att implementera verktyg som e-handel, annars behövs ingen upphandlingschef. En gång i tiden innebar 7000 anställda att det också fanns 7000 inköpare.

Minna Gillberg har varit rådgivare åt Gro Harlem Brundtland och Margot Wallström. Hon menade att vi befinner oss i ett stort paradigmskifte, för i globaliseringens tid har vi inte bara outsourcat våra klimatavtryck utan även den ekonomiska makten! Hon talade också om upphandling som ett demokratiskt verktyg för en hållbar politik.

David Braic vill se mer förhandlingsmöjligheter i upphandling medan Ted Ekman upplevde att Socialdepartementet verkar ha gett upp i förhandlingarna med EU, och att det finns mycket tveksamt i direktivförslagen, vilket inte känns bra. Man måste lyssna mer på praktikerna, menade Minna Gillberg, för i Bryssel vet man inte mycket.

Gunnar Stålberg menade att rekryteringen kommer att bli en ödesfråga för den framtida upphandlingen och Minna Gillberg avslutade med att konstatera att upphandling kommer att användas mycket mer för att uppnå olika politiska mål.

Upphandlingsutredningen – ökad förhandlingsmöjlighet och effektivare upphandlingar eller?
Så löd ämnet för Offentliga Affärers paneldebatt lite senare på måndagseftermiddagen, där vi bland annat hörde Anders Wijkman från Upphandlingsutredningen, Mathias Sylwan, förbundsjurist på SKL, Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, Helena Rosén Andersson från Advokatfirman Lindahl och återigen Gunnar Stålberg, Landstinget Dalarna och SOI.

Det blev en frisk och livlig debatt, snabba replikskiften, åsikter som bröts mot varandra, men med gott humör och glimten i ögat.

En fråga där åsikterna bröts särskilt tydligt var huruvuda de nya direktiv som är på väg, är ett steg i rätt riktning eller tvärtom. Anders Wijkman menade, trots alla de problem som upphandling är förknippad med, att vi är på väg åt rätt håll. Helena Rosén Andersson menade däremot att det är svårare än tidigare att köpa det bästa på marknaden och att överprövningar är ett mycket stort problem. Och läsningen av de nya direktivförslagen har gjort henne mycket bekymrad. Det blir alldeles för komplicerade regelverk, det kommer att bli långa processer och dyrare anbud. Hela direktivarbetet borde göras om! Hon lovade också att Lindahls kommer med ett förslag på hur man bör skriva om reglerna i LOU:s och LUF:s 16 kapitel.

Även Mathias Sylwan från SKL var mycket kritisk till direktivförslaget. Alldeles för detaljerat och centralstyrt. Till skillnad från Helena Rosén Andersson vill han också se en specialdomstol för upphandlingsmål, som Marknadsdomstolen i Finland.

Gunnar Stålberg tryckte på vikten av att få med politiken i arbetet och menade att den bristande kompetens som det talas om framför allt gäller beställarna. Han vill också att ansvaret för uppföljning tydligt ligger hos beställarna. Gärna en höjd direktupphandlingsgräns men det kräver ett affärsmässigt sätt, de bör publiceras och finnas i ett system. Och att man får en preklusionsfrist i upphandlingen, vilket skulle få bort en stor del av överprövningarna, vill Gunnar gärna.

Många andra frågor togs upp i diskussionerna, de svenska förvaltningsdomstolarna hann att få sig en släng av sleven och Anders Wijkman vill gärna öppna upp för idéburna nonprofitorganisationer i upphandlingar.

Publiken på den mycket välbesökta debatten var tydligt nöjd och uppskattande.

alme12_2

Upphandlingsdagen
På tisdagen var det dags för Upphandling 24:s upphandlingsdag. Muséet är kanske Visbys allra bästa plats för seminarier, där man också kan sitta på den fina innergården och fika, men ändå tydligt följa med i seminarier och diskussioner i lokalerna.

SOI medverkade två gånger under dagen. Klockan tio hade SOI en helt egen programpunkt, där fyra av SOI:s styrelseledamöter presenterade sina respektive arbetsplatser och sitt arbete, under rubriken; Inköp och upphandling som en strategisk fråga? Lill Sandberg är upphandlingschef i Sollentuna och Egil Nylén i Umeå. Pia-Britt Hildebrand fyller den rollen i Landstinget i Värmland medan Birgitta Enzell är på Luftvartsverket/Sjöfartsverket, som numera har en gemensam organisation för bland annat upphandling.

Klockan två bjöd Företagarna på paneldebatt under ämnet: Små företag och offentlig upphandling – hur går det till? Från SOI:s sida medverkade vår ordförande Lisbeth Johnson.

Upphandling 24 är som bekant alltid pigga på att prova ny teknik. Därför direktsände man hela upphandlingsdagen i webb-TV. De bägge programpunkter där SOI medverkade kan du också se i efterhand i webb-TV, genom att klicka på denna länk.

susanne_ekman

I skrivande stund skall snart det sista arrangemang där SOI deltar gå av stapeln. Ämnet är: Så leder strategisk upphandling till goda affärer. Arrangör är Socialdepartementet och SOI representeras av Susanne Ekman.