Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Roger Himmelsköld i SOI:s styrelse

24 april, 2014

roger himmelskold
Roger Himmelsköld valdes in som ny ledamot i SOI:s styrelse på årskonferensen i Umeå. Han är till vardags upphandlingschef på Uppsala universitet, noga räknat på Enheten för upphandling och inköp, som i sin tur är hälften av Avdelningen för ekonomi och upphandling.

– Hur stor är er verksamhet och hur ser din vardag som upphandlingschef ut, Roger?

– Det är ett stort universitet, med ca 6.350 anställda och vi gör inköp för 1,9 miljarder per år. Landstinget och kommunen är ännu större arbetsgivare, med 11.000 respektive 13.000 anställda. På vår enhet arbetar 20 personer, varav hälften är upphandlare, sju är inköpare och vi har även avtalscontroller och upphandlingsassistent. Eftersom vi har infört e-handel så är dialog och support viktiga funktioner, både mot verksamheten och gentemot leverantörerna.

– Gör du någonsin upphandlingar själv?

– Nu för tiden, med en verksamhet på 20 personer, bara någon enstaka gång. Däremot har jag nog ett finger med i spelet i alla upphandlingar vi gör.

– Hur ser din yrkesmässiga bakgrund och utbildning ut?

– Jag har en ekonomexamen, från Uppsala universitet naturligtvis och har även en examen i ADB som det hette då. Efter avslutade studier hamnade jag i princip omgående i upphandlingsvärlden, med början på Statskontoret 1994, där ju statens IT-upphandlingar låg på den tiden. Från 1997 blev det Uppsala universitet, där jag bland annat sysslade med samordnade IT-upphandlingar för de svenska universiteten och högskolorna. 2005 blev jag upphandlingschef i Tierp, som är en medelstor svensk kommun och i mars 2012 kom jag tillbaka till Uppsala universitet, nu som upphandlingschef.

– Och ditt engagemang i SOI, vad beror det på?

– Jag har varit medlem i ca femton år, men jag vet faktiskt inte vem som nominerade mig till styrelsen utan jag blev helt enkelt kontaktad av valberedningen. Men jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och jag tror faktiskt också att det kan tillföra nytta för min arbetsgivare. Det finns så otroligt mycket saker att ta tag i när det gäller att utveckla den offentliga upphandlingen, och det finns ett par saker där jag hoppas att mina erfarenheter kan bidra till utvecklingen. Den ena är mina erfarenheter från upphandling i samverkan och den andra är den pågående dialogen mellan SOI och bl a IT-företagen.

Men det finns naturligtvis mycket mer. Man pratar ju ofta om upphandling som strategisk resurs och jag menar att det räcker inte att man flyttas närmare kommunledningen utan det krävs också att man kopplar målen för upphandlingsfunktionen till organisationens övergripande mål. Andra exempel på utvecklingsområden är kompetensfrågan, här behöver fler ställa upp med praktikplatser till exempelvis YH-utbildningarna, att professionalisera inköpsorganisationerna, utbildning och certifiering av beställarna, för bättre avtalstrohet. För att nu nämna några punkter.

– Och hur ser du på upphandlingens utveckling och framtid?

– Ja, jag räknar ju inte med att bli arbetslös precis. Tittar man på de nya direktiven så lär det inte behövas färre upphandlare i framtiden. Snart skall ju alla upphandlingar genomföras elektroniskt. Det går fortare men frågan är om det blir bättre när allt är formulärstyrt. Förhoppningsvis kommer verktygen att utvecklas så att vi inte behöver tappa i läsbarhet när våra förfrågningsunderlag översätts till ”elektroniska”.

Efterfrågan på upphandlare kommer att öka. Att upphandling skall lyftas till en strategisk resurs för organisationerna är ju ett viktigt mål för SOI som jag helt står bakom och hoppas kunna bidra till.

– Och din fritid, hur ser den ut?

– Jag är gift sedan 25 år och vi har två vuxna och utflugna barn. För egen del lägger jag rätt mycket tid på träning. Lyfter skrot sedan många år, efter att ha fått besvär med ryggen men försöker också ta mig ut och springa då och då. Tycker helt enkelt om att hålla mig frisk. Spelar också lite gitarr för hemmabruk. Vi tycker också om att resa tillsammans, så semester för oss är ofta detsamma som att resa.

– Lycka till med arbetet, i SOI:s styrelse och på universitetet.