Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ömsom vin och ömsom vatten

26 oktober, 2015

Ordföranden har ordet - Henrik Karlsson spanar.

Henrik-ordf-okt440

Utredningar och betänkanden som påverkar oss som jobbar med inköps- och upphandlingsfrågor kommer ständigt. I jämförelse med förra årets mastodontutredning ”Nya regler om upphandling” så framstår utredningarna om ny kommunallag och delbetänkandet kring kollektivavtalsfrågan som små, men i vissa delar väl så intressanta. Tyvärr så blir jag nu lite gnällig, men jag är inte helt nöjd med det jag läst i någon av dessa.

Förslaget till ny kommunallag har kanske gått många förbi och det är en utredning som med ett undantag inte berör inköps- och upphandlingsfrågorna särskilt mycket. Undantaget gäller hur samverkan sker bland landsting och kommuner. Samverkan mellan kommuner och mellan landsting, eller ibland mellan kommuner och landsting, uppstår ständigt i nya konstellationer. Ofta är samverkan långsiktig men det är också mycket vanligt att det är korta samverkanskluster som bara existerar för vissa specifika uppdrag. Uppenbarligen finns ett stort behov av att hitta smidiga former för samverkan i inköps- och upphandlingsfrågor. Utifrån detta är det med stor besvikelse jag läser förslaget till ny kommunallag, trots påstötningar från SKL under lång tid finns det inget som tydliggör och förenklar för kommuner och landsting som vill samverka genom samverkansavtal. Det är svagt och det är också det vi säger i SOI:s remissyttrande.

Delbetänkandet ”Upphandling och villkor enligt kollektivavtal” släpptes för en dryg månad sedan. Att vi ska ha seriösa leverantörer är förstås en självklarhet, den kritik jag har mot utredningen handlar bara om former för hur vi ska jobba med frågorna. Det finns åtskilliga juridiska oklarheter kring frågan om kollektivavtal, det är något många har lagt tid på att reda ut och ingen har väl lyckats till fullo. Konkurrensverkets rapport om kollektivavtal i upphandlingar beskriver problematiken väl. Att utredningen tänjer rejält på gränserna bör man vara kritisk mot, men det jag framförallt ogillar är den bristande konsekvensanalysen. Läs gärna sidorna 172-173 i delbetänkandet (SOU 2015/78), där finns konsekvensutredningen i de delar som berör oss. Det går snabbt att läsa, både det positiva och det negativa. Så här skrev en upphandlingsjurist i ett mail till mig efter en diskussion kring detta; ”De tar inte höjd för att vi har ett starkt intresse av att följa upp villkoren för att säkerställa att offentliga medel används till det de är avsedda och att vi har ett starkt intresse av att följa upp för att minimera de risker som är förknippade med att inte följa upp, dvs. otillåtna direktupphandlingar, upphandlingsskadeavgift, skadeståndsanspråk osv. Resonemanget som förs i utredningen om att vi inte behöver följa upp särskilda kontraktsvillkor blir faktiskt lite motbjudande alternativ oerhört naivt”. Tyngdpunkten i det yttrande vi kommer lämna in om en dryg vecka kommer ligga på denna del.

Men mycket skoj händer också. Vad sägs om en workshop tillsammans med IT- och telekomföretagen där ett litet antal upphandlande myndigheter och leverantörer träffas för att tillsammans hitta sätt att förbättra affärerna. En pilotomgång genomfördes den 22 oktober, när jag skriver detta så har den ännu inte skett men vi är många som är övertygade om att detta är ett jättebra sätt att interagera. Mer om detta kommer.

SOI hade både en monter och höll i ett seminarium på e-förvaltningsdagarna. Tack till Stefan och Per från Upphandlingscenter i Ludvika och Tierps kommun för att ni hjälpte till med montern. Att vara på en arena där det nästan inte var någon upphandlare som åhörare var nytt för mig, men vår avsikt var just att ta en ny arena i besittning och en ny arena var det verkligen. Vårt seminarium om dialog blev både bra och välbesökt.

Till sist, men absolut inte minst, ska nämnas att både SOI Mitt och SOI Norr haft nätverksträffar sedan mitt senaste ordförandebrev. Det regionala engagemanget är otroligt viktigt för oss i framtiden, frågan om våra regionala nätverk och hur vi från styrelsens sida ska kunna hjälpa nätverken är något som ofta tas upp i styrelsen. Det är därför en prioriterad uppgift att tillsammans med våra regionala nätverk ta fram en modell för hur vi i SOI ska jobba med våra regionala nätverk framöver så att all den kraft och det intresse som vi kan se bland annat i Norr, Mitt och Syd ska få växa ytterligare. Vi vill kunna ta upp det för information eller beslut vid årsmötet år 2016.

Har ni frågor eller funderingar så är ni alltid välkomna att höra av er direkt till mig eller till någon annan i styrelsen.

Hälsningar

Henrik