Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Från KOMMEK i Malmö

25 augusti, 2016

soi collage 2

SOI medverkade återigen med en monter på KOMMEK i Malmö. KOMMEK är sedan 1985 landets största mötesplats för alla som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner, landsting och regioner. Här möts ekonomer, ledare, politiker, forskare och leverantörer vartannat år.

Ändå måste man konstatera att den uppmärksamhet som de strategiska offentliga inköpen fått på senare år inte i alltför stor grad smittat av sig på KOMMEKs program. Av ett drygt 70-tal semiarier och föredrag hade fyra-fem stycken specifik koppling till upphandlingsfrågor. Dessa seminarier var å andra sidan både givande och framåtblickande.

Och i sitt invigningstal lyfte civilminister Ardalan Shekarabi offentlig upphandling och ägnade en hel del tid till att förklara vikten av en väl fungerande upphandling för att lyckas med det uppdrag kommuner och landsting har framför sig, exempelvis regionsfrågan och digitaliseringen. Det var viktigt och glädjande att civilministern pratade om upphandlingens strategiska vikt, även i ett forum som inte direkt riktar sig till offentliga inköpare och där ledningsfunktionerna var representerade.

Mässan gav tillfälle till intressanta möten och givande diskussioner med SOI’s besökare. På den högra bilden ovan syns Skatteverket i SOI’s monter.

Uppmynd 440

Katarina Lincoln representerade Upphandlingsmyndigheten på mässan.

Goda affärer – 7 konkreta tips.

Alla tre 440

Handlar inköp i offentlig sektor om att följa en lag eller att skapa goda affärer?

Hur skapar man goda affärer? Region Skåne använder sig av dialog och presenterade sju konkreta tips på hur man kan gå tillväga för att åstadkomma goda affärer. Louise Strand, inköpsdirektör, Ivan Milicevic, enhetschef och Johan Arnesson, strategisk inköpare  höll i en mycket intressant presentation som speglade det stora förändringsarbete som pågår i regionens inköpsverksamhet.

7 goda

Alla råden är viktiga, Louise Strand höll för sin del råd nummer två som det viktigaste. Att utveckla dialogen med leverantörerna beskrevs i följande bild, som också visar att den inte bara är aktuell just inför en upphandling utan måste ske löpande under hela perioden mellan upphandlingarna.

Pres punkt 2

Seminariet avslutades med att alla deltagare på det välbesökta seminariet fick provsmaka delikatesser från det omtalade kvinnokooperativet Yalla Trappan.

Så skapar vi partnerskap med civilsamhället!

IOPGbg 440

Även seminariet kring IOP var välbesökt. Allt fler kommuner, landsting och regioner väljer att ingå Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) med idéburna organisationer. Det sker till exempel för psykosocial rehabilitering till verksamhet för ensamkommande flyktingbarn. Under seminariet samtalade Region Skåne och Malmö stad om drivkrafterna för att ingå partnerskap med civilsamhället. Göteborgs stad och Bräcke Diakoni berättade om sin gemensamma IOP och Mathias Sylvan höll ett anförande och besvarade frågor kring ramar och kriterier.

Medverkade gjorde Anders Åkesson (MP), regionråd, Region Skåne, Frida Trollmyr (S), kommunalråd, Malmö stad, Ingela Andersson, verksamhetsutvecklare, Göteborgs Stad, Martin Ärnlöv, direktor och vd, Bräcke Diakoni samt Mathias Sylvan, upphandlingsjurist. Inte minst intressant var den kunskap och det engagemang som de medverkande politikerna visade. Mathias Sylvan konstaterade att IOP behövs och att de lagliga tveksamheterna kommer att minska då det nya direktivet är implementerat. Han hoppades också att Civilsamhällesutredningens förslag kommer att tas tillvara.

Avslutningsvis konstaterades på semiariet att IOP bidrar till att ge oss ett samhälle där demokratin utvecklas och som håller samman bättre.