Nya LOU innebär att det finns möjlighet att ställa krav på miljömärkning i upphandling. Vi besökte Svanen för att få veta lite mer men har också lyssnat till en kritisk röst.
På Svanen träffade vi Anna Norberg som är pressansvarig men som också har arbetat med att ta fram en vägledning för offentlig upphandling. Den kritiska rösten tillhör Marilouise Berg, miljöstrateg på Helsingborgs inköps- och upphandlingsavdelning. Först Anna Norberg:
– Hej, varför har ni tagit fram en vägledning för offentlig upphandling?
– Ja, vi är ju ingen försäljningsorganisation utan folk kommer till oss och vi har blivit kontaktade av licensinnehavare som vill ha hjälp att nå fram med sina produkter. Men vi tror också att det behövs mer kunskap hos upphandlare/inköpare om vad miljömärkning innebär och vilket effektivt redskap det är för upphandlare. Det är bättre att ställa krav på märkning än på miljöledningssystem, som inte säger något om själva varans eller tjänstens kvalitet och miljöegenskaper.
– Tidigare har man ju bara kunnat kräva de bakomliggande krav som gäller för en miljömärkning, men inte själva märkningen. Bästa sättet är att kräva märkning är som ”villkor för kontraktets fullgörande”. Då minskar risken att upphandlaren måste bedöma annan bevisning än märkning. Sätt generösa tidsfrister, för om anbudstiden är för kort för leverantörerna måste du kanske ändå godta annan bevisning. Det finns mer konkreta tips i Miljömärkning Sveriges guide som tagits fram inför den nya lagen.
Det här är tre fördelar med miljömärkning
– Spara resurser, uppföljning ingår. Miljökrav är bara effektiva om de övervakas och följs upp.
– Du behöver inte vara miljöexpert för att ställa tuffa krav. Märkningen garanterar att en produkt lever upp till stränga miljökrav och i vissa fall sociala krav.
– Tydligare kommunikation. Svanen känns igen av 96 % av svenska konsumenter.
När varor är miljömärkta behöver ni inte själva göra några kontroller. Den som tar emot varorna behöver bara kontrollera märkningen med licensnummer på förpackningen. Märkningsorganisationer som Miljömärkning Sverige kontrollerar både före och under licensperioden att produkter märkta med Svanen eller EU-Blomman lever upp till de ställda kraven i licensen. Kontrollen sker genom tester från oberoende laboratorier, intyg och dokumentation. Ett kontrollbesök utförs på plats oavsett om tillverkningen sker i Sverige eller i Asien.
Licensen är tidsbegränsad och när kraven skärps måste företaget ansöka på nytt. Märkningsorganisationen skärper kraven utifrån nya vetenskapliga rön, så du behöver inte själv vara miljöexpert och sätta dig in i detaljer.
Miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar som Bra Miljöval, TCO Certified, Fairtrade, MSC och KRAV bildar tillsammans med Svanen och EU-Blomman uppropet för modern upphandling ModUpp2020.
– Hur är det i andra länder som implementerat direktivet?
– I Danmark såg man en positiv effekt av EU-direktivet redan efter några månader. Våra Svanenkollegor i Danmark har undersökt hur den nya lagen om upphandling (EU-direktivet) påverkat upphandlare och politiker. De fann en positiv trend hos de tillfrågade, som sa att de var mycket medvetna om hur man kan och varför man bör använda miljömärkning i upphandling. De har ju haft lagen i drygt ett år nu i Danmark. Vi hoppas att det blir samma goda resultat i Sverige, Norge och Finland så att Norden kan bli ett föredöme för hållbar grön tillväxt.
– I Danmark tillfrågades 168 politiker och upphandlare, som representerar 68 kommuner. 85 % av de tillfrågade anser att om man använder miljömärkning i upphandling ger det produkter med mindre miljöbelastning. Och säkra och hälsosamma produkter, bl a för att då kemikaliekraven är tuffa. 85 % av de tillfrågade, ansåg också att användandet av miljömärkning i upphandling gav en bra grön image till kommunen.
"Vi håller inte riktigt med", säger Marilouise Berg, miljöstrateg på inköpsenheten i Helsingborgs Stad. "Vi tycker att det är jättebra att miljömärkningar finns, men vi menar att det inte går att kräva märkning rakt av ens med nya LOU. Enligt lagen måste vi godta andra märkningar om de är likvärdiga. Ett exempel är att Svanen ställer krav på 14 ftalater som inte får finnas i strömkabeln till en dator. TCO Certified ställer krav på fyra ftalater, men de får inte finnas någonstans i hela datorn. Det finns inte märkningar som är helt lika, och vem ska avgöra om de är likvärdiga?
I Helsingborg använder vi märkningarna genom att välja ut något eller några krav som vi tycker är extra viktiga ur ut en miljömärknings kriteriedokument. Sedan får anbudsgivarna visa att de uppfyller kravet, antingen genom att offerera miljömärkta produkter eller genom att bifoga teknisk dokumentation som visar att produkten lever upp till kraven. Det leder ofta till att vi får en miljömärkt produkt och organisationen bakom miljömärkningen gör uppföljningen åt oss", avslutar Marilouise.