Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Sundsvalls sjukhus halverade matsvinnet

24 oktober, 2017

Sparar 4 miljoner kronor per år!

Genom ett medvetet miljöarbete där all personal involverades uppnåddes ett fantastiskt resultat. Det bör dock sägas att utgångspunkten inte var den bästa. Då man inledde en miljöcertifiering av sjukhuset år 2010 visade det sig att nästan en tredjedel av all mat som tillagades på sjukhuset slutade i soporna. Man tillagade mat för 25 miljoner kronor per år och därav kasserades mat för 8 miljoner.

Förändringsarbete  i två steg
Det första steget handlade om kökspersonalen, där man började arbeta aktivt med att minska mängden mat som slängdes. På ett år minskade mängden med 25 procent, alltså 2 miljoner kronor per år. 2012 startade sedan kampanjen ”Rätt kost till rätt patient”, som då involverade även vårdpersonalen. Detta gav en minskning med ytterligare 22 procent, sammantaget 47 procent eller i pengar 3,8 miljoner kronor per år sedan år 2010.

– Framgångsfaktorer har dels varit att vi faktisk tog reda på hur mycket avfall som uppstod, dels att många kompetenser deltog men också att vi vågade kommunicera resultatet, säger Olle Bertilsson, miljöchef på landstinget Västernorrland.

Ökad arbetsglädje
Utvärderingen visar att projektet har ökat förståelsen mellan vårdpersonalen och köket. Arbetsglädjen och engagemanget i köket har också ökat. Ett av de viktigaste sätten att minska svinnet har varit att anpassa måltiderna till människor som är riktigt sjuka och saknar aptit, att skapa portioner som är små för ögat men ändå lika energitäta. Och dessutom att producera bra mellanmål. I ambitionerna ingår också att ge fler valmöjligheter till patienterna, att bli mer klimatsmarta och minska på mängden kött och naturligtvis att ytterligare minska på matsvinnet.

Man har också arbetat med Öppet hus för all vårdpersonal en gång per år och efter varje sådant tillfälle märks en minskning av matsvinnet.

– Resultatet i Sundsvall visar att det går att minska avfallet. Vi kommer nu sprida erfarenheter av projektet med förhoppningen att det kan inspirera andra landsting men också kommuner att ta efter, enligt Gunnar Fredriksson, då ansvarig för avfallsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Hur ser det ut i dag?
År 2016 hade svinnet minskat ytterligare en bit, till 51 procent. Och nuvarande enhetschefen på Sundsvalls sjukhus, Thomas Feist, berättar att man från i år höjer ambitionerna ytterligare när det gäller matens kvalitet. Vi har ett fantastiskt fint kök som ger alla förutsättningar för att laga mat från grunden och då skall vi göra det också! Inga halvfabrikat eller pulversåser, bara färska grönsaker och så vidare. Det kommer att minska matsvinnet ytterligare, samtidigt som vi kommer att få friskare patienter. Om ett par veckor har jag möte med alla våra dietister för att ytterligare finslipa verksamheten och höja kvaliten. Vi tar också upp ett samarbete med sjukhuset i Sollefteå för att tillsammans utveckla våra menyer. Och så sent som för en vecka sedan skickade jag in en rapport om vårt aktuella matsvinn för utvärdering i en nationell undersökning.

Dokumentation och utvärdering
Med stöd av SKL har Landstinget Västernorrland låtit utvärdera projektet. Resultatet finns i en rapport som du kan hämta här.

Även en kortare presentation i pdf-format går att hämta genom att klicka här.