Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Hur ser ett socialt företag ut?

24 september, 2017

Då jag intervjuade Bo Blideman i våras om arbetet med att utveckla arbetsintegrerande företag fick jag en tankeställare. Vet jag något om hur ett socialt företag kan se ut?

Bo Blideman erbjöd mig att följa med på en liten rundtur hos sociala företag i Norrtäljetrakten, där han bor.

Norrtälje är en vidsträckt kommun. Här finns minst åtta sociala företag och de varierar mellan att ha funnits i 25 år och att vara helt nystartade. En viktig roll i framväxten av dessa har Coompanion i Norrtälje haft. En sak har de fyra företag jag hann besöka gemensamt. Det är trivsamt, ordning och reda, snyggt och prydligt.

Vi började med att besöka Båt & Byggnadsvård i Roslagen, ett företag som stimulerade alla sinnen och speciellt om man är intresserad av gamla byggnader eller båtar, där det finns gott om kunskap inom företaget.

Här erbjuds butik, fönsterhantverk och annan hantverksproduktion, men även kurser och föreläsningar, mötesplats och rådgivning. Man säljer genuina produkter som linoljefärg, äggoljetempera, trätjära kallpressad rå linolja, bivax, linolje- och rapsoljesåpa. tillbehör till vedspisar och eldstäder och mycket annat. Man restaurerar och klär om gamla möbler och är specialister på dörr- och fönsterrenoveringar.

Nästa företag att besöka var Roslagskrafterna, som driver second handbutik och hantverkscafé, men även kontorstjänst och multiservice. Ansvarig i verksamheten, eller arbetsintegreringsansvarig som det formellt heter, är Chrissan Alfonsson.

Verksamheten bedrivs som ekonomisk förening. Hon berättar att här finns 12 fast anställda, samt 18 personer där företaget får anordnarbidrag för individanpassad sysselsättning. Det började som en 40 veckors arbetsmarknadsutbildning i Socialt företagande, som upphandlades av Arbetsförmedlingen, och utvecklades sedan till ett socialt, kooperativt och arbetsintegrerande företag.

Tyvärr har regelverket kring sådan här verksamheter försämrats, så att man till exempel inte vågar lämna anbud till kommunen på tjänster som multiservice, som annars skulle passa bra. Detta då avtalstiderna är för långa för att man med nuvarande regelverk skall kunna garantera att man klarar sitt åtagande. Däremot fungerar det praktiska samarbetet med Arbetsförmedlingen fantastiskt bra. I styrelsen finns bland annat Coompanion representerade. Tidigare ordförande och numera mentor i verksamheten är Christer Stighäll, som tidigare varit VD i ett fastighetsbolag.

Därefter rullar vi till Rimbo, där vi intar en lunch på Café och Konditori Chocolate, ett socialt företag som hunnit bli en verklig institition och mötesplats i Rimbo, sedan man startade verksamheten för elva år sedan.

Här kan man inte bara handla bakverk och välsmakande vegetariska rätter, där allt tillagas från grunden och där te och kaffe är ekologiskt och rättvisemärkt. Man har också blivit en lokal kulturinstitution. Här erbjuds nämligen även konserter och musikföreställningar, teater och föredrag. Höstens program kan du se här.

Slutligen for vi till Café REKOmmenderas som är ett av sex caféer i ett socialt franchise-koncept. I Norrtälje är man nystartade sedan i våras. Ytterligare ett par caféer är under uppstart. En av initiativtagarna är Bo Blideman som också är ordförande i den ekonomiska förening som äger konceptet, dvs är franchisinggivare. Medlemmar är de lokala caféer som driver Café REKOmmenderas på de olika orterna. Därmed är de själva med och styr hur konceptet ska drivas och utvecklas.

Sä här beskrivs det under rubriken Caféer där alla vinner. Café REKOmmenderas är bra på flera olika sätt. Individer med arbetshinder, som har svårt att få andra jobb, får sysselsättning. genom att använda Fair Trade-produkter stöds en social utveckling i länder med utbredd fattigdom. Sist men inte minst är det skonsamt mot miljön eftersom vi alltid använder ekologiska och närproducerade varor där det är möjligt.

Vi med någon form av arbetshinder jobbar 100 % utifrån vår egen förmåga. på Café REKOmmenderas, samtidigt som vi är med och formar ett meningsfullt företag. Delaktighet och empowerment genomsyrar alltid verksamheten, vilket ger oss medarbetare stort inflytande över företagets inriktning och vår egen utveckling. Mer om caféerna finns att läsa här.

Café REKOmmenderat i Norrtälje har flyttat in på Färsna gård, strax utanför Norrtälje. Här möter man först två klättrande getter och lador med djur och traktorer. Tvärsöver gårdsplanen finns det ekologiska caféet.

Man startade under våren 2017. Affärsidén är att erbjuda varor med hög kvalitet som har fair trade, ekologisk och närproducerad profil. Detta gör man genom erbjuda nyanlända ungdomar praktik och arbete under ledning av en erfaren kock. Caféet gör också härligt surdegsbröd och godiset är baserat på agar-agar och ekologisk frukt.

Efter detta sista besök tackar jag Bo Blideman för en intressant och imponerande dag, i välskötta och trivsamma verksamheter som skapar samhällsnytta.