Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Örebro – en genomtänkt strategi för upphandling

24 september, 2017

Örebro har höga ambitioner på miljö och hållbarhetsområdet och det genomsyrar även stadens arbete med upphandlingsfrågor.

Örebro är befolkningsmässigt landets sjunde största kommun. Här bor drygt 146 600 personer. I kommunen finns invånare från cirka 165 olika länder. Staden är drygt 700 år gammal och slottet började byggas redan på 1200-talet. Detta hindrar dock inte att man är en framåtblickande stad, i stark utveckling och med höga ambitioner. 2015 blev man Sveriges Miljöbästa Kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson.

Staden styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans, men Kenneth Nilsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande betonar att det finns en ännu bredare enighet än så i kommunstyrelsen.
– I Örebro lägger vi väldigt stort fokus på den sociala och miljömässiga hållbarheten och med de kanske 800 miljarder som det upphandlas för varje år i Sverige så är upphandlingen ett väldigt kraftfullt verktyg för samhällsutveckling och samhällsförändring, säger Kenneth Nilsson till SOI.

En växande kommun med nya möjligheter är namnet på den skrift där kommunledningen i Örebro presenterar övergripande strategier och budget 2017 med plan för 2018–2019. Här finns bland mycket annat en ovanligt genomtänkt strategi, med tydliga och konkreta målsättningar, för arbetet med offentliga upphandlingar. Vi presenterar den därför i sin helhet nedan. Den har också gett upphov till en just påbörjad innovationsupphandling som vi berättar om i en separat artikel.

Upphandling
”Kommunen ska verka för att upphandlingar mer aktivt ska bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Varje upphandling i Örebro kommun skall prövas för att se om det är möjligt att föra in sociala och ekologiska kriterier som särskilda kontraktsvillkor. För att det ska bli lättare att ”köpa rätt” behöver kunskapen hos inköpsansvariga öka och system och rutiner för inköp ses över när det gäller miljö-, klimat-och hälsopåverkan från varor och produkter.

Krav på miljö- och sociala hänsyn ska är självklart och upphandlingar ska ske konkurrensneutralt och ställa krav på schyssta arbets- och anställningsförhållanden. Målet är att kollektivavtal ska vara en förutsättning, Anbudsgivare som saknar kollektivavtal ska kunna visa att de tillämpar löner och anställningsvillkor som ligger på minst samma nivå. Mindre, lokala företag ska kunna utveckla sina möjligheter till samverkan med Örebro kommun genom till exempel att upphandlingsarbetet tar hänsyn till de mindre företagens förutsättningar.

• Att ta med sociala kriterier vid upphandlingen skall vara normen. Dessa kan exempelvis handla om arbetsmarknadsåtgärder, eller sociala åtaganden.

• Kommunen ska aktivt arbeta för att alla upphandlade produkter ska vara märkta eller verifierade med tredjepartcertifierade miljö- och hållbarhetsmärkningar med målet 50 procent till 2020.

• Örebro kommun ska utveckla och underlätta samspelet med icke vinstdrivande föreningar, stiftelser och andra aktörer inom den sociala ekonomin som verkar på ett sätt som tillför samhällsnytta och värdeskapande men som är fristående från den offentliga sektorn.

• För att möjliggöra för mindre företag och aktörer inom den sociala ekonomin att delta i upphandlingar ska rutiner utvecklas som säkerställer detta. Checklistan ska göra det lättare för mindre företag att förstå hur en upphandling i kommunen går till.

• Vid upphandling av varor ska krav ställas på att varorna produceras under sådana förhållanden att ILO:s kärnkonventioner respekteras. De arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs tillämpas. Kraven ska även gälla eventuella underleverantörer.

• De kommunala bolagen ska bli ännu bättre på att kombinera det affärsmässiga tänkandet med det sociala perspektivet för att skapa jobb och utvecklingsmöjligheter för människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Örebro kommun och de kommunägda bolagen ska löpande söka samverkan med leverantörer för arbetsmarknadsinsatser vid upphandlingar.

• De krav som Örebro kommun ställer vid upphandling av mat ska motsvara kraven för svensk livsmedelsproduktion. Vi vill också att upphandlingar av offentlig mat i större utsträckning ska delas upp i mindre enheter för att möjliggöra en större andel närproducerad mat i kommunens kök.

• Upphandling kan användas för att minska barnens exponering av skadliga kemikalier genom vilka val av leksaker och material som köps in vid nybyggnation och renovering av förskolor och skolor.

• En nyckelfråga för kommunens trovärdighet är att vi följer upp de krav som ställs samt att vi klarar att upprätthålla en hög avtalstrohet i organisationen.

• Med start 2017 skall kommunen årligen genomföra minst en innovationsupphandling.”