Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

På spaning i vårt grannland

21 februari, 2018

Ordföranden har ordet

För ett par veckor sedan var jag och SOI:s vice ordförande, Martin Magnusson, inbjudna att besöka IKA:s årskonferens i Köpenhamn. IKA är de danska offentliga inköparnas förening, men till skillnad från SOI så består föreningen till hälften av inköpare och till hälften leverantörer.

Det var två mycket intressanta och inspirerande dagar i Danmark. Vi fick med oss flera konkreta tankar och idéer om hur vi kan utveckla de offentliga inköpen i Sverige. Även vår redaktör var mer på resan så läs gärna om hans upplevelse här i nyhetsbrevet.

I Danmark har man valt att inte detaljreglera upphandlingarna på samma sätt som i Sverige. Deras motsvarighet till LOU, Utbudsloven, innefattar endast tre paragrafer för upphandlingar under tröskelvärdena. Till skillnad från oss i Sverige har danskarna inte gjort de offentliga inköpen till en fråga om juridik. Trots det höjs nu danska röster om att den två år gamla Utbudsloven har satt mer fokus på juridiken och att även de danska inköparna har blivit osäkra på hur mycket dialog man får föra med sina leverantörer.

Det mest bestående intrycket av vår danska motsvarighet till SOI:s årskonferens är att man i ännu högre utsträckning behandlade ämnet inköp istället för ämnet upphandling. På programmet fanns det pass avseende innovation, dialog, contract management och transaktionskostnader i den offentliga affären – varav det sistnämnda är ett oerhört intressant ämne!

Danskarna har kommit längre än oss i att digitalisera inköpsprocessen genom obligatorisk e-faktura. KL:s chefsekonom Morten Mandøe, visade en spendanalys över de danska kommunernas inköp och hur man använde den för att stimulera kommunerna att jobba mer strategiskt med sina inköp. Kanske är det något som SKL borde sträva efter nu när krav på e-fakturor ser ut att bli obligatoriskt även hos oss.

IKA:s årskonferens var en konferens för offentliga inköpare och leverantörer men den hade stora likheter med innehållet i de konferenser som anordnas i den svenska privata sektorn.  Det var en spännande betraktelse och fick mig att tänka på hur vår kompetensutveckling hade sett ut om LOU hade lämnat mer utrymme till inköparna istället för genom lagstiftning detaljstyra vårt arbete.

Nu har programmet offentliggjorts för vår årskonferens i Jönköping den 16-18 april. I år har vi varit extra noggranna med att hela den offentliga affären ska få plats i vårt program. Vi har också försökt lägga upp programmet så att man kan välja olika spår beroende på vilken roll man har i inköpsprocessen. Dessutom kommer representanter från IKA till Jönköping för att tillsammans med mig resonera kring hur vi uppnår goda affärer i Danmark och Sverige.

Nästa år fyller vår förening 40 år. Vi har redan nu börjat spana efter nästa konferensort till vårt jubileum. En avgörande faktor vid val av konferensort är att det finns en engagerad grupp av lokala inköpare som vill bidra till att göra konferensen unik. Sista dag att ansöka om konferensen är 28 februari. Det är också sista dag för att nominera din kandidat till årets inköpare.

Förresten. Du har väl inte missat att vi numera finns på LinkedIn och Instagram? Jag hoppas att vi ses där!

Emma Breheim

Luleå 2018-02-18