Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Högsta förvaltningsdomstolen på besök

29 maj, 2018

Upphandlingsrättsliga föreningens största möte någonsin

Just när högsommarvärmen rullat in över Sverige på allvar, den 8 maj, samlades 105 personer i Förvaltningsdomstolens lokaler i Göteborg. Det som lockade så många var två prominenta besökare. Dels Mats Melin, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen och dels Helena Rosén Andersson, tidigare känd upphandlingsjurist och chef hos Advokatfirman Lindahl, numera justitieråd och den nyaste ledamoten i Högsta förvaltningsdomstolen. Deras uppdrag var att tala utifrån ämnet ”EU-rättens genomslag i HFD:s prejudikatbildning – med särskild fokus på upphandlingsrättsliga mål”

Värd för dagen var naturligtvis föreningens ordförande, Robert Moldén från Front Advokater, som var tydligt nöjd och glad över det stora intresset.

Talarna hade delat upp dagens ämne på så sätt att Mats Melin gjorde en genomgång av HFD’s roll i domstolssystemet, vad förvaltningsrättskipning är, hur den växt fram i Sverige och internationellt, medan Helena Rosén Andersson gick igenom ett antal avslutade och ett antal pågående mål. Mats Melins föredrag var speciellt intressant utifrån min egen okunskap om vad en förvaltningsrätt egentligen är. Förvaltningsrättskipning är en ung företeelse, både i Sverige och internationellt. I Sverige starade den 1909 men först på 70-talet fick vi en modern förvaltningsrättskipning med instanser i tre nivåer.

Är domstolarna den tredje statsmakten frågade Mats, med hänvisning till den speciella form av normprövning och lagprövning som de bedriver. Står svensk lag i strid med en överordnad norm (EU-rätten) så är det den överordnade som gäller. EU-medlemskapet har haft en stor betydelse för domarnas självbild konstaterade Mats. Vi har i flera konkreta avseenden närmat oss resten av Europa och därmed i tilltagande grad anammat dess värderingar och synsätt, bland annat att att domstolar faktiskt är att ses som en tredje statsmakt i konstitutionell mening. EU-medlemskapet och inkorporeringen av Europakonventionen 1995 har otvivelaktigt varit av stor betydelse för denna nya öppenhet och mottaglighet såväl på den konstitutionella rättens område som för rättsutvecklingen i stort.

Det är denna förändrade rättsliga miljö som bildat grund för 2010 års grundlagsreform i de delar den berör domstolarna. Reformen har otvivelaktigt stärkt domstolarnas ställning och roll – och på så sätt åstadkommit att den svenska ordningen bättre kommit i takt med tiden och närmat sig vad som nog kan kallas en europeisk standard.

En viktig del att ha i åtanke är att både Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen är renodlade prejudikatdomstolar. Det är därför (och skall vara) svårt att få prövningstillstånd, det skall bara ges då en dom blir vägledande.

En viktig del i en förvaltningsdomstol är naturligtvis att den har en bred kompetens. Helena kommer att förstärka den på upphandlingsområdet, hon är advokat och desutom göteborgare! Vi söker dessutom ytterligare ett justitieråd, då Eskil Nord snart går i pension.

En sak som ofta diskuterats är om vi alltför sällan begär förhandsavgörande i EU-domstolen. Men en viktigare fråga är egentligen, använder vi unionsrätten på ett korrekt sätt? Jag och Helena följer noga hur praxis utvecklas. Det behövs inga förhandsavgöranden för att sätta unionsrätten främst. Däremot kan jag glädja våra kritiker med att vi nu faktiskt har begärt förhandsprövning i ett upphandlingsmål och det handlar om huruvida SJ skall ses som en upphandlande myndighet enligt LUF.

Därefter gjorde Helena Rosén Andersson en genomgång av en rad mål i HFD från åren 2016-18. Vi skall inte gå igenom dem här, åtskilliga av dem är väl kända från tidigare konferenser. Däremot kan man konstatera att det ofta rör sig om intrikata ställningstaganden, där skenbart små detaljer kan få avgörande betydelse för utfallet.

Sammantaget blev det en lärorik dag och naturligtvis en viktig dag för Upphandlingsrättsliga föreningen som denna gång hade flyttet från Handelshögskolans till Förvaltningsrättens lokaler vid Heden. På bilden nedan ser vi från vänster Karin Leidzén, rådman vid Förvaltningsrätten i Göteborg samt styrelseledamot i Upphandlingsrättsliga föreningen. (Det var Karin som samordnade arrangemanget med 105 deltagare på plats!), Mats Melin och Helena Rosén Andersson samt längst till höger Robert Moldén, ordförande i Upphandlingsrättsliga föreningen.