Genom nya sätt att arbeta kan vi leverera välfärd på ett bättre sätt.
Annika Wallenskog är i dag chefsekonom på SKL samt chef för avdelningen för Ekonomi och styrning. På meritlistan finns bland annat Kommundirektör Vallentuna, Ekonomidirektör Landstinget Uppsala och Landstinget Västmanland, administrativ direktör Globen Arena, Utredare Finansdepartementet och hon har även valts till Årets kommunalekonom. Hon ägnar sig också åt att skriva krönikor och bloggar. Till de meriter jag uppskattar hör även att hon tycker om att fika på caféet KAFFE på Söder, ett unikt ställe även såtillvida att de endast tar emot kontanter, varken kort eller Swish duger.
Den ganska långa titeln på hennes föredrag på årskonferensen lyder Hur ser framtiden ut för kommuner, regioner och landsting? Förutsättningar och scenario. Bakgrunden formulerar hon själv så här. ”Jag brinner för frågan hur vi kan få mesta möjliga välfärd för pengarna. Jag tror att genom nya sätt att arbeta med välfärden så kan vi på ett bättre sätt än i dag leverera välfärd till invånarnas allt ökade efterfrågan”
– Vi behöver nya sätt att arbeta, vi måste ta till oss ny teknik inom välfärdsteknologi på ett sätt som hjälper invånarna att göra saker själva. Ungefär som bankerna har gjort, det är samma resa. Nu närmar sig fyrtiotalisterna äldreomsorgen och de vågar ställa krav, som vi måste svara upp mot.
– Jag ser det också som oerhört viktigt att landstingen kan samarbeta med kommunerna om vi ska klara framtidens välfärd. Och vi måste ha mycket fokus på den offentliga upphandlingen och satsa resurser på den. Upphandlingen är ett kraftfullt verktyg för att lösa problem och har mycket att bidra med om den används på ett smart sätt.
–Jag tror också att vi kommer att se en blixtsnabb utveckling framöver, det kommer att gå supersnabbt och finns en jättepotential i ny teknik, robotisering, möjligheter att tillfredsställa individuella behov. Men hela tiden med respekt och människors behov i centrum.
Mer om detta får vi höra Annika tala om onsdag 18 april klockan 10.30 – 11.15. Välkommen att lyssna, reagera och ställa frågor.