– Allt fler har varken tid eller råd med långväga resor och uppehälle för att kompetensutveckla sig kring offentlig upphandling, berättar Andrea Sundstrand, som många av oss känner som upphandlingsjurist.
Andrea är mera exakt docent i offentlig rätt och lektor vid Juridicum, Stockholms universitet. Hon är kursföreståndare för Juridicums tre kurser i offentlig upphandling. Hon undervisar även vid Juridicum i Uppsala, vid Tartu universitet i Tallin, vid King’s Collage i London och vid George Washington universitetet i Washington. Hon har dessutom arbetat i över elva år på den tidigare tillsynsmyndigheten för offentlig upphandling, NOU.
Robert Ågren, som tillsammans med Andrea leder utbildningarna, är doktorand i offentlig upphandling vid Lunds universitet/LTH. Han har arbetat med offentlig upphandling sedan år 2006. Robert bedriver forskning kring offentlig upphandling med inriktning mot byggentreprenader, offentlig-privat samverkan och innovationsupphandling, både inom svensk lagstiftning och EU-lagstiftning. Han är aktiv som gästföreläsare både inom Sverige och internationellt.
Som ett komplement till Upphandlingsrättslig Tidskrift och den årliga Upphandlingskonferensen startade hon därför hösten 2019 tillsammans med Robert Ågren företaget UrT Akademi som erbjuder onlineutbildningar i offentlig upphandling. På UrT Akademi erbjuds avancerade kurser på samma nivå som erbjuds av universitet och högskolor i Sverige. Kurserna är 10-20 veckor långa och bedrivs helt online utan några fysiska möten. De präglas av en hög grad av interaktivitet mellan kursdeltagare och lärare med en blandning av kurslitteratur, videor och lärarledda online-lektioner.
UrT Akademi startades för att fylla ett behov av kvalificerade onlinekurser om regelverket för offentlig upphandling, säger Andrea. Regelverket är i ständig förändring och har sedan genomförandet av de första EU-direktiven genomfördes i svensk rätt den 1 januari 1994 växt från en lag med sju kapitel till att år 2019 omfatta sju lagar med över 90 kapitel.
För att kunna arbeta på området offentliga upphandlingar krävs god kunskap om bestämmelserna och de vägledande avgörandena från Högsta förvaltningsdomstolen, Högsta domstolen och EU-domstolen. De kurser på avancerad nivå i ämnet som i dag erbjuds av universitet och högskolor i Sverige räcker inte till för att mätta efterfrågan. Syftet med UrT Akademi är att bidra till ökad kunskap och förståelse för det upphandlingsrättsliga regelverket och att fylla den allt större efterfrågan på kvalificerade utbildningar om offentlig upphandling. UrT Akademis första kurser startade hösten 2019. Fler kurser och fler ämnen startar våren 2020.
– För att gå våra utbildningar bör man börja med vår grundkurs, eller ha motsvarande kompetens, säger Andrea. Under våren 2020 introducerar vi flera nya utbildningar. Syftet är att vi ska kunna erbjuda en mängd olika utbildningar. Vår grundkurs är Offentlig upphandling på 16 veckor. Övriga kurser är Grunderna i offentliga byggentreprenader, Entreprenadupphandling, Att skriva Juridiska, Avtalsfrågor i offentlig upphandling, Offentlig upphandling för bolagsjurister, Upphandling för biträdande jurister, Upphandling av tekniska konsulter och IT-upphandling .
– Man lär sig aldrig färdigt när det gäller offentlig upphandling. Både när det gäller nya upphandlare och de som redan har stor erfarenhet finns ett ständigt behov av kompetensutveckling. Vi tror att vi fyller ett stort behov med våra utbildningar samtidigt som vi erbjuder en smidig lösning då vi arbetar helt online, avslutar Andrea.
Mer om utbildningarna kan du läsa här.