Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Tillgänglighetskrav och universell design

22 april, 2020

Alla ska i största möjliga utsträckning kunna använda produkter, miljöer, program och tjänster utan behov av anpassning eller specialutformning

Ett av regeringens nationella mål är en ansvarsfull offentlig upphandling som bidrar till ett socialt hållbart samhälle. Upphandlande myndigheter och enheter har möjlighet att bidra till lika rättigheter och möjligheter vid offentlig upphandling. En av de diskrimineringsgrunder som tas upp i diskrimineringslagen är funktionsnedsättning, ett ämne som nu har aktualiserats i det samarbete som tagits upp mellan Upphandlingsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet (MFD).

I Sverige har VG Region tidigt varit en föregångare på området. Redan för tio år sedan började man arbeta med tillgänglighetsfrågorna  och så här berättade vi då på soi.se

”VG Regions kommitté för rättighetsfrågor arbetar bland annat med frågor som rör tillgänglighet och användbarhet inom Västra Götalandsregionens verksamheter och innefattar de krav personer med funktionsnedsättningar har för att kunna komma till, komma in, använda och delta i regionens verksamheter. En femtedel av vår befolkning har någon form av permanent funktionsnedsättning som gör att man har svårt att använda produkter, miljöer och tjänster fullt ut. Inom regionens tillgänglighetsarbete finns fyra fokusområden, Fysisk miljö, Kollektivtrafik, Information och Upphandling.

I slutet av 2010 anordnade VG Region därför Sveriges första konferens kring tillgänglighetsfrågor i offentlig upphandling. En viktig del i konferensen var att ta del av erfarenheter från vårt grannland Norge. I Norge är det lag på att beakta tillgänglighetsfrågor sedan 2007 och på konferensen fick vi ta del av det verktyg som tagits fram som stöd för de norska upphandlarna. Syftet med denna nordiska konferens var att belysa tillgänglighet som en del av hållbar utveckling och att förmedla konkreta exempel och strategier ur perspektiven användare – leverantörer – upphandlare.”

Så här skriver nu Upphandlingsmyndigheten: Enligt upphandlingslagarna är upphandlande myndigheter och enheter i vissa fall skyliga att ställa krav på tillgänglighet. När det som upphandlas ska användas av fysiska personer och summan av upphandlingen är högre än tröskelvärdet måste tillgänglighetskrav ställas.

De svenska upphandlingslagarna innebär att upphandlande myndigheter och enheter i vissa fall är skyldiga att beakta tillgänglighet och samtliga användares behov.
 
Ett av regeringens mål i den nationella upphandlingsstrategin är att varor, tjänster och produkter ska vara tillgängliga och användbara för alla, oavsett funktionsförmåga
 
I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning framgår att Sverige och andra länder ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på jämlika villkor i samhället.
 
Såväl upphandlingsstrategin som FN:s konvention betonar att det är viktigt att upphandlande myndigheter och enheter i ett tidigt skede av inköpsprocessen använder sig av principen om universell utformning. Det vill säga att tänka strategiskt för att säkerställa att det som köps in kan användas av så många som möjligt och inte på förhand utesluter vissa användare.

Universell design (design för alla)
Universell design är att i utveckling och design ta hänsyn till människors olika behov och förutsättningar. Alla ska i största möjliga utsträckning kunna använda produkter, miljöer, program och tjänster utan behov av anpassning eller specialutformning. En bättre funktion och utformning av tjänster i samhället gynnar alla, inte bara personer med funktionsnedsättning.

UHM och MFD har nu tillsammans tagit fram ett webbinarium (klicka här) och en film (klicka här) som berättar mera om hur man kan arbeta med tillgänglighetskrav i upphandling. Du kan också läsa mer på Upphandlingsmyndighetens hemsida på denna länk.