– Jag vill öka förståelsen för den offentliga upphandlingen
Som vi tidigare berättat har alltså Marcus Bäckström utsetts till Årets inköpare av SOI´s styrelse. För den som tidigare missat den finns så finns styrelsens motivering i slutet av denna artikel. Här berättar Marcus lite mer om sin bakgrund och sitt arbete som upphandlingsstrateg i Simrishamn, som bland annat lett till att han startade upphandlingsbloggen.
– Hej Marcus och grattis till utmärkelsen. Du kan väl berätta lite om din bakgrund, hur du blev offentlig upphandlare och hur du arbetar..
– Jag är utbildad ekonom, med en kandidat- och en magisterexamen med inriktning redovisning, så jag skulle kanske ha blivit revisor. När det gäller den offentliga upphandlingen så halkade jag verkligen in på ett bananskal. Det började med en tillfällig projektanställning på Simrishamns kommun, men just när den närmade sig sitt slut så visade det sig att kommunens upphandlingsansvarige skulle sluta. Så 2014 blev jag erbjuden tjänsten som kommunens upphandlingsstrateg. Tidigare hade varje förvaltning hanterat sina upphandlingar rätt mycket utifrån egna idéer. Så mitt arbete kom ganska snabbt att handla om att skapa en gemensam struktur för kommunens upphandlingar. På den tiden var jag ensam i rollen, numera har jag en kollega som är upphandlare att samarbeta med.
– Jag tror mitt allra första uppdrag kom via ett mail där det stod ”Köp en traktor”, en ganska kortfattad instruktion alltså, och den försvann ur minnet. Ett par månader senare kom ett nytt mail där det stod ”Har du köpt någon traktor?”. Det blev en aha-upplevelse, som gav insikten att det krävs ordning och reda och tydliga rutiner i upphandlingsverksamheten. Innan dess kunde det vara en nämnd, en förvaltning eller kanske kommunstyrelsen som tog beslut kring ett ramavtal. Nu har vi en tydlig kommunal upphandlingspolicy, tydliga processer och arbetsmetoder, baserade på en utredning jag fick göra 2017 och där kommunfullmäktige sa ja till mitt förslag, inklusive en delegationsordning för direktupphandlingar. I dag samarbetar jag med alla förvaltningar och även om alla tänker olika utifrån sina förutsättningar så arbetar vi inom samma strukturer. Därför har vi ett bra flyt i dag, vill någon förvaltning ha exempelvis innovationsupphandling så klarar vi det och vi vågar ta risker och testa nya vägar, så länge vi gör det inom lagens råmärken.
Här har bloggen blivit ett viktigt verktyg för mig, där jag kan berätta om vårt arbete, jag kan vända mig till olika målgrupper, både politiker, beställare och leverantörer. Den bidrar till att öka förståelsen för den offentliga upphandlingen, vilket känns väldigt viktigt för mig. Förutom bloggen så håller jag även föreläsningar för näringslivet och vi har dessutom tagit fram en utbildningsfilm.
Och även om jag kanske är först i Sverige med en upphandlingsblogg så var jag faktiskt inte den förste bloggaren i Simrishamns kommun. Vi har en väldigt duktig informationsansvarig i kommunen, som jag har bra kontakt med, och vi har haft givande diskussioner kring transparens och öppenhet. Så redan innan mitt bloggande har det funnits en barnrättsblogg och en näringslivsblogg inom kommunen. Det kändes väldigt naturligt även för mig att ha en blogg där jag kan förmedla min bild av hur upphandling fungerar.
Just nu kan man säga att bloggen har återstartats, eftersom vi fått en ny hemsida för kommunen, med bättre bloggverktyg. Så transparensen vi eftersträvar verkar ha bidragit till att en del politiker faktiskt läser min blogg och det verkar finnas ganska många leverantörer bland läsarna också.
Så här beskrev SOI´s styrelse valet av Marcus Bäckström till Årets inköpare.
Årets inköpare tilldelas en person som genom sitt engagemang och generositet bidrar till att dela kunskap och öka intresset för offentliga inköp i Sverige. Genom sina analyser och erfarenheter visar han på hur verkligheten ser ut för en offentlig inköpare, med särskilt fokus på en mindre organisation och dess utmaningar. Genom sin upphandlingsblogg har Marcus Bäckström sedan 2014 blivit en viktig röst i upphandlingssverige, där han ger alla bloggläsare en tydlig bild över vad upphandlaryrket innebär samtidigt som han ökar förståelsen för offentlig upphandling hos leverantörer och det lokala näringslivet i Simrishamn. Marcus Bäckström, upphandlingsstrateg i Simrishamns kommun – tilldelas därför utmärkelsen Årets inköpare 2020 med ett stipendium på 10 000 kr.
Diplomet delas ut i samband med årskonferensen i Luleå nästa år.