– Hur ser din bakgrund och dagliga verksamhet ut?
– Jag har jobbat med det offentliga inköpet i över 20 års tid, på region Stockholm, Miljöstyrningsrådet, Konkurrensverket, Upphandlingsmyndigheten och på Stockholms stad i två omgångar. Nu är jag sedan 3,5 år inköpschef för it i Stockholms stad och hanterar några av Sveriges största it-outsourcingavtal. Vi upphandlar och förvaltar stora komplexa avtal och jobbar fram strategier för att effektivisera stadens framtida it-leverans. Jag kom in på området genom mitt hållbarhetsengagemang och stannar kvar för det är så svårt och att jag har stor möjlighet att påverka!
– Vad fick dig att bli engagerad i SOI’s styrelse?
– Under tiden som myndighetsperson så kunde jag inte engagera mig i föreningen. När jag fick tjänsten i Stockholms stad så tänkte jag att NU ska jag bli aktiv! Men jobbet kom emellan och efter tre år blev jag jätteglad när valberedningen ringde för att fråga om jag ville gå in.
– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige?
– I våra gränssnitt finns en utmaning. Och då tänker jag på gränserna mot verksamheten och behovet samt mot leverantörerna och affären. I en stor organisation som min måste vi lägga mycket tid på att förstå och fånga behovet och anpassa det till en fungerande upphandling. Vi arbetar strukturerat med frågan sedan länge länge men det gäller att inte tappa perspektivet och tro att vi vet. Vi har daglig kontakt med våra leverantörer och har stora utmaningar i att bibehålla partnerskapet vi efterfrågar. På sista raden är det ändå pengar som styr. Vår utmaning är att formulera vårt behov så att leverantörerna kan sätta RÄTT pris som håller över tid. Mycket grundläggande men förvånande nog är det i dessa utmaningar vi hamnar.
– Hur ser du på SOI’s framtida roll och verksamhet?
– Jag tycker att årskonferensen är den viktigaste i branschen på hela året! Nätverket är fantastiskt och programmet för erfarenhetsutbyte har mycket stor potential. Föreningen är en mycket viktig röst i vår bransch och har ett viktigt uppdrag att professionalisera och nyansera diskussionen om det offentliga inköpet.
– Har du hjärtefrågor inom upphandling som du gärna vill lyfta?
– Att nyansera lägsta pris-diskussionen! Men hur vi än försöker verkar leverantörsmarknaden inte intresserad att lyssna? Jag skulle vilja utmana marknaden att faktiskt ta in och reflektera på vad vi säger och i sin tur utveckla sitt arbete mot det offentliga. Tyvärr verkar de ha fastnat i sitt mantra.
– Och slutligen, när du inte arbetar, vad gör du helst då?
– Jag är oerhört privilegierad med en sommarstuga med egen brygga vid Mälaren som dessutom ligger i en stor skog med massa svamp i såhär års. Min stora lycka och mitt största nöje!