Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI och den sociala ekonomin

24 februari, 2021

Ett utbildningsprojekt från 2007

Utbildning på Lustigkulla konferens och SOI´s rektor, Alvar Bogren.

I dag har social ekonomi och sociala krav blivit allt viktigare delar i den offentliga upphandlingen. Att SOI tog upp dessa frågor i ett stort utbildningspaket redan år 2007 lär däremot vara okänt för de flesta.

SOI´s styrelse, i samverkan med SOI´s ”rektor” för utbildningar, SLL´s legendariske upphandlingschef Alvar Bogren, hade ansökt om medel för en utbildning kring social ekonomi. Ett drygt hundratal medlemmar från Stockholm och Gotland deltog. Vi saxar lite ur dokument från den tiden.

”Sveriges Offentliga Inköpare - SOI har av Svenska ESF-rådet beviljats medel från Europeiska socialfonden för att genomföra ett EU-projekt. Projektet skall ge möjligheter till ökad offentlig upphandling från företag inom den sociala ekonomin samt företag/organisationer med anknytning till de samhälleliga målen om mångfald, jämställdhet och tillgänglighet.

Projektet avser kompetensutveckling/utbildning av upphandlare/inköpare inom den offentliga sektorn i Stockholms län och Gotland. Kompetensutvecklingen skall ge ökad kunskap och kännedom om den sociala ekonomin och de samhälleliga målen om mångfald, jämställdhet och tillgänglighet samt dess aktörers roll och förmåga att delta i offentlig upphandling. Avsikten är att ge företag/organisationer inom dessa kategorier ökade möjligheter att delta i offentlig upphandling vilket skall ge förutsättningar för ökad sysselsättning och också en ökad konkurrens vid offentlig upphandling.

Den sociala ekonomins företag/organisationer är kraftigt underrepresenterade i den offentliga upphandlingen. Många av dessa företag uppfattar upphandlingarna som krångliga och svåröverskådliga.

Upphandlarna kommer att utbildas i att skriva förfrågningsunderlag så att även andra än stora etablerade företag kan komma i fråga att lämna anbud. Aktörer inom den sociala ekonomin m.fl. skall också utbildas i att formulera anbud.

För att få en samsyn och erhålla en bra plattform för båda parters gemensamma deltagande i den offentliga upphandlingen arrangeras dialogseminarier varvid också företag och organisationer inom den sociala ekonomin kommer att ges ökade kunskaper i att medverka vid anbudsgivning och att delta som leverantörer.

Ett socialt företag är en näringsverksamhet som
• har som ändamål att integrera personer som står långt från arbetsmarknaden i samhälle och arbetsliv
• huvudsakligen återinvesterar sina vinster i egna eller liknande verksamheter
• skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller på annat väl dokumenterat sätt
• är fristående från offentlig verksamhet”

Förutom de så kallade sociala företagen fanns i utbildningen ett fokus på idéburen sektor i bredare bemärkelse, som exempelvis nykterhetsrörelsen, och ett fokus på kvinnors företagande och företagare med invandrarbakgrund.

Bland kursledarna fanns bland annat Eva Ternegren, Coompanions upphandlingsexpert, som i dag är andre vice ordförande i Inköp och upphandling, Göteborgs kommun.

I sin projektrapport konstaterade Alvar Bogren att ”Under projekttiden har uppfattningen förstärkts om att det bör ges ökade möjligheter för småföretag att delta i offentlig upphandling. Detta gäller särskilt i detta projekt företag med invandrarbakgrund, kvinnors företagande sociala ekonomin och socialt företagande.”