Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ambassadörer för ökad sysselsättning

26 januari, 2021

Offentliga organisationer från hela landet ingår i ambassadörsnätverket

Upphandlingsmyndigheten har utsett ett antal ambassadörer för sysselsättningskrav i offentlig upphandling. Målet är att utveckla och sprida kunskap om offentlig upphandling som arbetsmarknadsverktyg.

Att hamna i långtidsarbetslöshet, exempelvis orsakad av pandemin är allvarligt för individen som riskerar att bli kvar i arbetslöshet. Det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden igen.

– Då är det ännu viktigare för oss att lyfta att offentlig upphandling kan användas som ett arbetsmarknadsverktyg genom att ge jobb eller praktikplats inom offentliga kontrakt. Vi behöver intensifiera spridningen av hur det går till att ställa sysselsättningskrav i upphandling i praktiken och vilka möjligheter det ger att nå sysselsättningsmål, till exempel mål 5, 8 och 10 i Agenda 2030, säger Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek.

– Därför har vi utsett ett antal organisationer som jobbar aktivt med detta. De har fått frågan om de vill bidra till ökad spridning och fortsatt utveckling på området och jag är glad att så många har tackat ja. Jag tror att de med sitt stora engagemang kan inspirera många fler att öka sysselsättningen genom offentlig upphandling.

De organisationer som har utsetts till ambassadörer har erfarenhet av att använda upphandling som ett arbetsmarknadsverktyg. De jobbar aktivt med sysselsättning genom offentlig upphandling och har egna rutiner och ett strukturerat arbetssätt för detta. De kan också ha erfarenhet av reserverad upphandling för att öka sysselsättningen.

Många av de kommuner och organisationer som valts ut har uppmärksammats offentligt för sitt arbete med sociala krav. Allra först i Sverige med sådana krav lär ha varit Botkyrka i en upphandling av parkförvaltning för mer än tio år sedan. Det skall bli intressant att följa hur ambassadörsrollen kan utvecklas framöver.

De 14 utvalda ambassadörerna är Arbetsförmedlingen, Botkyrka kommun, Göteborgs stad, Helsingborgs kommun, Stockholms stad, Trafikverket, Borlänge kommun, SVT, Luleå kommun, Umeå kommun, Nordanstigs kommun, Örebrobostäder, Söderhamns kommun och Malmö kommun.