På ett styrelsemöte för inte alls särskilt längesedan, närmare bestämt i november 2018, gjorde föreningens dåvarande ordförande Emma Breheim en övning med övriga styrelsen som en del i vår verksamhetsplanering. Vi fick i två grupper tänka fritt och sedan presentera hur vi trodde att SOI:s årskonferens skulle se ut 2025. En av grupperna trodde att konferensen skulle vara mestadels digital medan den andra gruppen gick åt ett helt annat håll och såg framför sig en SOI-konferens som var en motvikt till samhället i stort och därför var helt fysisk och utan digitala inslag.
Så här bara drygt två år senare är det såklart ganska roligt att se tillbaka på den där övningen och inse att framtiden låg närmare än vad vi där och då kunde föreställa oss. För i mitten av mars genomförde ju föreningen faktiskt en helt digital årskonferens. Så sent som i november kändes det mest som något av en nödlösning för att vi ens skulle kunna arrangera en konferens men med facit i hand blev det väldigt lyckat. All heder åt årskonferensgruppen som tillsammans med vår kommunikationsbyrå Gullers gjort ett hästjobb för att få till ett så proffsigt arrangemang där alla föreläsare såklart också bidrog på ett lysande sätt. Dessutom skickligt modererat av Martin Kruse.
Att styrelsen vid den där övningen i november 2018 landade i två så tydligt olika alternativ visar också att styrelsen faktiskt representerar medlemmarna i stort. Det kan vi se av den utvärdering som gjordes bland konferensdeltagarna efter konferensen nu i mars. Det går nämligen att se samma två inriktningar där. Dels de som vill att konferensen ska fortsätta utvecklas digitalt och dels de som sätter ett högt värde i det fysiska arrangemanget.
Eftersom det faktiskt återstår en tredjedel av den digitala årskonferensen 2021, närmare bestämt den 10 november, så har vi dessutom möjlighet att använda de insikter vi fått genom utvärderingen för att skruva lite till på detaljerna. Så stort tack alla ni som svarat och bidragit med värdefulla synpunkter.
Vad gäller framtiden så är det nog inte allt för vågat att tänka sig att den snabba digitalisering av vår möteskultur som vi sett under det senaste året kommer att leva kvar även med covid-19 i backspegeln. Men kanske kan det också medföra att vårt behov av att träffas fysiskt emellanåt faktiskt kommer att vara ännu större och ännu mer uppskattat än tidigare.
Jag tror dessutom att årskonferensens själ bygger mycket på det fysiska nätverkandet och värdet av att träffa likasinnade. Min gissning är därför att SOI-konferensen inom en överskådlig framtid, och när vi kunnat återgå till en så kallad normal vardag, kommer att fortsätta att vara ett fysiskt arrangemang. Däremot kommer vi sannolikt att behöva hitta en hybridlösning där de som vill delta på distans ska kunna göra det och att de också ska kunna göra det med en känsla av att "vara på plats" och ges möjlighet till det så betydelsefulla nätverkandet och erfarenhetsutbytet.
Om ett år är det tredje gången gillt för en konferens i Luleå. Vi hoppas såklart att det ska gå att genomföra men det är nog först någon gång under hösten som vi vet om det kan bli verklighet. Helt klart är i alla fall att vi nu skaffat oss både erfarenhet och beredskap att kunna ställa om och hitta alternativa lösningar.
Jag vill avslutningsvis passa på än en gång gratulera Katarina Appelqvist, inköpschef i Kungsbacka kommun, till utmärkelsen Årets inköpare. Stort grattis!
Hälsningar
Martin Magnusson
Vice ordförande