Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

I Fokus – om innovation och upphandling

23 mars, 2023

Två intressanta samtal, kring innovationsutrymme i upphandlingsunderlagen och om deltagande i europiska innovationsupphandlingar

Agenda 2030 är bara två upphandlingar bort. Och offentlig upphandling är en effektiv möjliggörare för den innovationskraft och de forskningsframsteg som är till nytta för hela samhället.

Arenan för innovation i upphandling (Afori) är mötesplatsen där offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle kan samlas och inspireras, utvecklas och förenas. Det är mötesplatsen där innovation i upphandling är svaret när alla frågar ”hur ska vi göra för att möta Agenda 2030?”. För när vi genom att söka innovation i upphandling upphandlar mål och funktioner snarare än färdiga lösningar skapar vi en grogrund för innovation. En grogrund som bidrar till samhällets gröna omställning, ökad välfärd och näringslivets konkurrenskraft – och vägen dit går genom arenan.

Under rubriken I Fokus presenterar Afori webbinarier, föreläsningar och paneldiskussioner inom utvalda områden. De bägge sändningarna, kring Att skapa innovationsutrymme i upphandlingsunderlagen och Hur får vi fler företag och offentliga verksamheter att delta i europiska innovationsupphandlingar? går nu att se i efterhand på Aforis hemsida.

Bägge sändningarna har kompletterats med en stor mängd länkar och hänvisningar till intressanta presentationer och underlag.

I sändningen kring innovationsutrymme i upphandlingsunderlagen beskrivs ämnet för samtalet så här.
Under mars månad annonseras flest upphandlingar och du som nu är i färd med att utforma underlagen får tips om hur du kan tänka, skriva och planera ur olika innovationsperspektiv. Den arrangeras av Vinnova, i samverkan med Afori – arena för innovationsupphandling, Upphandlingsmyndigheten och PRV.

I samtalet, från 31 januari 2023, deltar:
Erika Hanses, Upphandlingsmyndigheten
Nina Widmark, Vinnova
Jenny Engström, Vinnova
Linda Swirtun, Afori
Jan Agri, Tricircular

I samtal nummer två ställs frågan, hur får vi fler företag och offentliga verksamheter att delta i europiska innovationsupphandlingar?  Bakgrunden till frågeställningen lyder.
Investeringar i forskning och innovation är en investering i Europas framtid. EU:s finansiering syftar till att minska gapet mellan efterfrågan på lösningar som adresserar gemensamma samhällsutmaningar och tillgången till nya lösningar. Så hur ser vi till att Sveriges offentliga aktörer och svenska företag ökar sitt engagemang i europeiska innovationsupphandlingar? Samtalet arrangeras av Vinnova , i samverkan med Ideon Science Park – Ideon Innovation och Swelife.

I detta samtal, från 13 mars 2023, deltar:

Ioannis Amartandi, Region Jämtland Härjedalen, Projektet INCAREHEART
Andreas Lundquist, Glesbygdmedicinskt centrum, Region Västerbotten, Projektet TIQUE
Niclas Forsling, Region Västerbotten, Projektet CRANE
Magnus Wallengren, Region Skåne, Projektet CAREMATRIX
Marie-Louise Eriksson, Ideon Innovation, Projektet PCP Boost
Nina Widmark, Vinnova
Linda Swirtun, Afori, Arenan för innovation i upphandling

Bägge sändningarna hittar du här.

Mer om Afori hittar du här