Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Regionerna harmoniserar miljökrav i upphandlingar

22 mars, 2023

Samtliga regioner ställer sig bakom en utökad satsning på hållbar upphandling!

Sedan 2010 samarbetar Sveriges regioner, genom Regionernas kansli för hållbar upphandling, i ett nationellt arbete med hållbar upphandling, baserat på en gemensam uppförandekod för leverantörer. Den bygger på Global Compacts tio principer, uppdelade i de fyra huvudområdena; mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.

Beslutet man nu har tagit innebär en uppräkning av det nuvarande anslaget om 50 öre per regioninvånare till 1,00 kr per år, med start år 2023. Vidare har regionernas beslutat att avsätta tid för de kontaktpersoner och regionala samordnare som ingår i samarbetet.

Det utökade anslaget kommer att möjliggöra en väsentlig ökning av antalet genomförda uppföljningar i jämförelse med dagens nivåer, fler harmoniserade miljökrav, en tydlig kompetensförstärkning i kombination med en förstärkning på central nivå.

Många  leverantörer levererar produkter och tjänster till samtliga regioner. Därför finns stora fördelar med att inköpsavdelningarna och miljö- och hållbarhetsavdelningarna samverkar. Den nationella samverkan utgör ett viktigt komplement till det regionala arbetet och avlastar verksamheterna med såväl kravutveckling och avtalsuppföljning som med kompetensutveckling. Många regioner står inför en utmanande ekonomisk situation till följd av hög inflation och stigande räntor varför ett samarbete där kostnaderna delas är mer kostnadseffektivt.

Å ena sidan kommer de harmoniserade miljökraven att skicka en tydlig marknadssignal kring det man förväntar sig av sina leverantörer, men de  harmoniserade kraven är också en förutsättning för att nationellt kunna arbeta med gemensamma uppföljningar och för att kostnadseffektivt använda regionernas resurser.

Även om strategin inte ska ersätta Upphandlingsmyndighetens roll som stödjande myndighet till offentliga upphandlingsaktörer. så finns det en brist på vissa områden, där det saknas kriterier för en hel del av regionernas prioriterade inköpskategorier och produktgrupper. Därför behöver regionerna även bedriva ett eget samordnings- och utvecklingsarbete.

– Detta kommer att bidra till regionernas miljömål och till de nationella och internationella miljömålen. Vi ska påverka i stor skala, säger Diego Cattolica Correa, som är nationell samordnare för miljöfrågor på regionernas gemensamma kansli för hållbar upphandling.

Strategin hittar du som pdf-fil nedan.

Dokument