Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

UHRF – seminarier och jubileum

28 augusti, 2024

15 händelserika år

Alla SOI-medlemmar kanske inte känner till Upphandlingsrättsliga föreningen, eftersom den är en ideell och oberoende förening som verkar i Västsverige. Men på SOI´s hemsida har vi åtskilliga gånger haft referat från dessa möten, då de brukar ta upp väsentliga ämnen kring utvecklingen på det upphandlingsrättsliga området.

Kort om föreningen
Initiativtagare till föreningens bildande var Filip Bladini, docent vid Handelshögskolan i Göteborg, samt Helena Rosén Andersson som var föreningens förste ordförande under de första sju verksamhetsåren. Föreningens syfte är att anordna sammankomster för medlemmar med föredrag eller diskussioner kring aktuella upphandlingsrättsliga frågor samt att sprida information till föreningens medlemmar om rättsutvecklingen inom upphandlingsrätten.

Föreningen har även till syfte att främja den undervisning och forskning inom upphandlingsrättens område som bedrivs vid Juridiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg.

Verksamheten finansieras huvudsakligen genom ekonomiskt stöd från stödjande medlemmar, vilka som regel är arbetsgivare för personer som deltar vid föreningens möten.

Normalt arrangeras fyra till sex seminarier per år. Ordförande är Robert Moldén, EU-advokat vid Ness Advokatbyrå samt jur.dr i konkurrens- och upphandlingsrätt från Handelshögskolan i Stockholm och vice ordförande är Eva Nordlund, upphandlingschef på Göteborgs Universitet. Nämnas kan också att en av ledamöterna i styrelsen är Katarina Kristiansson, Trafikverket, som i våras valdes in i SOI’s styrelse.

                                              * * *

I somras hölls i anslutning till årsmötet ett seminarium på temat ”Omfattande ny EU-rättslig lagstiftning på gång inom upphandlingsområdet - vad behöver du som upphandlare eller upphandlingsjurist ha koll på?”

Helene Molander, relativt nytillsatt chefsjurist på Upphandlingsmyndigheten höll ett engagerat och intressant föredrag om vad den nya lagstiftningen kan komma att innebära. EU:s rättsakter inom olika politikområden färgar allt tydligare av sig på offentlig upphandling. Enligt Helene finns det en risk att vi på EU-nivå får parallella regelverk som kan innehålla motstridigheter i förhållande till upphandlingsdirektiven. I de fallen så kommer dessa nya lagar, om de ges ut som förordningar, att trumfa de upphandlingsdirektiv som nu gäller och som primärt är till för att öppna upp den inre marknaden och säkerställa att den fungerar.

I en intervju i Upphandling 24 säger Helene så här.
 – Jag är bekymrad eftersom reglerna som direkt påverkar offentlig upphandling blir svåröverskådliga, finns i parallella lagar och kan innehålla inte bara otydligheter utan rena motstridigheter.

– Det är inte bra för rättssäkerheten och påverkar inte spelplanen för offentliga upphandlingar på ett positivt sätt. Det behöver vara enkelt att göra rätt och här ser vi i min mening en utveckling i motsatt riktning.

För Upphandlingsmyndigheten kommer det att bli ett omfattande uppdrag, både att följa utvecklingen och vilka upphandlingsrättsliga konsekvenser den kommer att få, men också att sprida kunskapen till de parter som ingår i den offentliga affären.

                                        * * *

Måndag den 9 september 2024 hålls nästa medlemsmöte, i samarbete med Göteborgs Juristklubb. Mötets tema är ”Uteslutning av leverantörer vid offentlig upphandling ur tre perspektiv – praktisk tillämpning, svensk rättspraxis och EU-rätten”. Här medverkar Ellen Hausel Heldahl, jurist och upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv, Fredrik Rogö, upphandlingsjurist på Göteborgs stads inköps- och upphandlingsförvaltning (som i våras utsågs till Årets inköpare på SOI’s årskonferens) samt Helena Rosén Andersson, advokat och counsel vid Vinge samt f d justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Följande kring frågeställningarna nämns i inbjudan.
”Exempelvis får en leverantör uteslutas ur en offentlig upphandling om leverantören har visat allvarliga eller ihållande brister i fullgörandet av ett väsentligt krav i ett tidigare kontrakt och detta har medfört att det tidigare kontraktet har sagts upp i förtid eller lett till skadestånd eller jämförbara påföljder. Uteslutning av det skälet kan ske utan att de allvarliga avtalsbristerna har bekräftats av en prövning i en civil process och kan även tillämpas när bristerna är hänförliga till ett avtal som leverantören har haft med en annan offentlig organisation än den som beslutar om uteslutning. Det finns även nya regler för upphandlingar utanför det direktivstyrda området som innebär att en leverantör får uteslutas av det skälet att leverantören bedöms som olämplig att delta i upphandlingen med hänsyn till vad som framgår av upphandlingsdokumenten.”

                                        * * *

I oktober 2024 kommer Upphandlingsrättsliga föreningen att fira 15-årsjubileum. Hur detta Den 2 oktober 2024 är det 15 år sedan Upphandlingsrättsliga föreningen arrangerade sitt allra första seminarium på Handelshögskolan i Göteborg (med Johan Höök och Gunilla Hulting från Finansdepartementet som talare). Men det är först i samband med det konstituerande mötet för UHRF – den 29 april 2010 – som UHRF börjat räkna fram till 15-års jubileet, vilket alltså kommer att inträffa tisdagen den 29 april 2025. Detaljerna är ännu inte klara men det kommer att bli föreningens mest påkostade evenemang hittills!

Nämnas kan att vid det konstituerande mötet 2010 talade bland annat Ellen Hausel Heldahl, numera alltså jurist och upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv, samt dåvarande chefen för KKV:s upphandlingsavdelning Peter Lindblom. KKV hade ju tagit över tillsynen av offentlig upphandling, efter NOU, Nämnden för offentlig upphandling (NOU) som avvecklades den 1 september 2007.


Läs mer om UHRF här.