Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) hälsar dig välkommen till vår årskonferens 2022 – konferensen för och av oss som arbetar med offentliga inköp
SOI Årskonferens 29-31 mars 2022 i Luleå!
Elin Willén har med fast hand på rodret och stadig blick på målet navigerat genom alla de blindskär avancerade upphandlingar kan bjuda på. Med stort tålamod, färdigheter i förhandlingsteknik - både externt och internt - ödmjukhet och en övertygelse utöver det vanliga har hon rott upphandling av nytt affärssystem för Sjöfartsverket i land. Att hon dessutom är lyhörd och har en förmåga att föra dialog med leverantörer för att skapa ökad förståelse och tydligt fokus på Sjöfartsverkets behov gör att Elin Willén är välförtjänt mottagare av utmärkelsen årets inköpare 2022.
Mer info kommer
Snart är pandemin över – men inte distansarbete. Vi är på väg in i en tid där några kommer att vara på kontoret och andra jobbar hemifrån. Vilka utmaningar får vi då, och finns det några särskilda tips på hur vi leder riktigt bra hybridmöten?
Antoni Lacinai är kommunikationsexperten som under 2021 gjort undersökningar i hybridledarskap och ska guida oss genom hybridvärldens nya domäner.
Niklas Kling från MSB, Henrik Grönberg från UHM, Ann Eva Askensten från Region Stockholm och Åsa Edman från Adda.
Digitaliseringen förändrar samhället på bred front och snabbar upp många processer och förenklar i vardagen. Nästa steg i utvecklingen är att företeelser i den fysiska världen kombineras med den virtuella. Genom att vi kan hålla kontakt och uppleva saker tillsammans med alla sinnen, kan exempelvis miljöpåverkan minska då behovet av att resa minskar. Föredraget behandlar aktuell forskning inom området och kombinerar en kortare historisk återblick med en framtidsspaning.
Föreläsare: Karl Andersson, Luleå Universitet
Föreläsare: Erik Olsson, Advokat och Partner, Advokatfirman Kahn Pedersen och Kristian Pedersen, Advokat och Partner, Advokatfirman Kahn Pedersen.
Hur överlever man en zombieapokalyps? Föreläsaren, författaren och folkbildaren Herman Geijer berättar hur du överlever en oväntad katastrofsituation och hur du bäst förbereder dig. Han är zombieöverlevnadsexperten som med humor och allvar använder zombier som metafor för att beskriva kriser och katastrofer. I dagens samhälle finns en stor fascination för apokalypsen och många har själva funderat på vad de skulle göra om en sådan katastrof inträffade. Geijer lyfter fram vetenskapliga bevis på vilka egenskaper och förmågor som gör oss bäst rustade för en oviss framtid med katastrofer orsakade av klimatförändringar, pandemier, krig eller zombier.
Anita Lundström, Naturvårdsverket, Hans Svensson, Upphandlingssamordnare på Härjedalens kommun och Marie Johansson, upphandlare på Karlstads kommun, debatterar om hur offentliga myndigheter kan upphandla närproducerade livsmedel och hur det kan påverka till en mer hållbar produktion.
De globala omställningsbehoven skapar ny industri och samhällsutveckling som utmanar det offentliga i planering, upphandling och genomförande.
Föreläsare från Skellefteå Kommun: Lars Hedqvist, Planeringschef och Anders Blom, Inköpschef
Helena Backlund Wasling föreläser om förändring – hur påverkas vi?
A: Kategoristyrning inom offentlig upphandling - ursprung och framtid
Kategoristyrning ses som ett nytt strategiskt verktyg för att förbättra offentlig upphandling. I och med ökade krav på offentlig upphandling och inte minst vad gäller att driva på mot ökad hållbarhet kan kategoristyrning vara ett koncept att hantera den komplexitet som detta medför. Men vad säger forskningen om kategoristyrning? Varifrån kommer metoden och hur har den utvecklats? Varför kan det vara ett bra verktyg och vilka effekter kan man få? Vilka olika typer av förhållningssätt till kategoristyrning finns, och finns det olika sätt att definiera vad som utgör en kategori?
Föreläsare: Jakob Rehme, Professor Industriell Ekonomi, Föreståndare CBMI (Centre for Business Model Innovation), Linköpings Universitet.
Lokal: Stora Salen
B: Rekommendationer för upphandling av information med inbyggd öppenhet
Offentliga aktörer står inför ökade krav på strukturerad delning av offentliga data och information, bl.a. baserat på Sveriges nya datastrategi och förslaget om ny öppna data lag. För att stötta utvecklingen mot ett mer datadrivet samhälle har Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) tillsammans med Upphandlingsmyndigheten, e-Sam och projektet NSÖD, tagit fram föreslag på rekommendationer för upphandlingsfasen i syfte att förenkla och möjliggöra datadelning redan från början. Syftet är att skapa bättre möjligheter för offentliga aktörer att bygga upp kostnadseffektiva och värdeskapande processer för datadelning, samt att minska utmaningar med inlåsningseffekter relaterade till datahantering. Välkommen på ett intro till rekommendationerna!
Föreläsare: Josefin Lassinantti från DIGG - Myndigheten för digital förvaltning.
Lokal: Världsarvet
C: Entrepenadjuridik – Partnering ”när, varför, hur?”
Vilka projekt lämpar sig för partnering och hur dessa kan upphandlas sett både till entreprenadkontraktets upplägg och till utvärderingen av upphandlingen.
Föreläsare: Johanna Hellström, Advokat Foyen Advokatfirma
Lokal: Lilla Salen
A: Hur bedöms och synliggörs effekterna av ett kategoristyrt inköpsarbete.
Hur kan effekterna av ett kategoristyrt inköpsarbete bedömas och synliggöras på ett enhetligt sätt? Robert Nilsson redogör för den modell Stockholm stad använder för att stegvis påvisa de mjuka och hårda effekter som det kategoristyrda inköpsarbetet medför.
Föreläsare: Robert Nilsson, Stockholms stad.
Lokal: Lilla Salen
B: Prisjusteringar och indexuppräkningar i praktiken. Erfarenheter från Uppsala kommun.
Hur reglerar man prisjusteringar i avtal på bästa sätt? Per Johansson och Alf Hemlin berättar om hur Uppsala kommun strukturerade upp användningen av prisjusteringsklausuler i avtal och hur detta har förenklat för upphandlare.
Lokal: Stora Salen
C: Hållbar upphandling – ett strategiskt och systematiskt arbetssätt.
Lena Mårdh berättar om hur Huddinge kommuns upphandlingssektion och Upphandling Södertörn främjar hållbar utveckling genom goda och hållbara affärer där upphandlingsverksamheterna arbetar strategiskt för att nå gemensamma mål. Genom medvetna val och ställningstaganden inför affärerna ställer de proportionerliga och kostandsrelevanta hållbarhetskrav, så att hållbarhetskraven blir som vilka andra krav som helst.
Kom och lyssna på deras systematiska arbetssätt med hållbar upphandling för att bidra till att nå de allt mer tydligare politiska visionerna och en bättre framtid.
Föreläsare: Lena Mårdh, Hållbarhetsstrateg för Upphandling Södertörn och Huddinge kommun
Lokal: Världsarvet
A: Branschdialog - en möjlighet att utveckla verksamheten.
Helena Sköld Lövgren, upphandlingschef Uppsala kommun föreläser om hur Branschdialog kan ge möjlighet till utveckling i strategiska frågor såväl för den egna verksamheten men även för leverantörerna.
Lokal: Stora Salen
B: Kategoristyrning och lättare att göra rätt– små och stora steg mot en ändamålsenlig inköpsorganisation för framtidens Luleå
Luleå ska växa till en hållbar och attraktiv kommun med Sveriges bästa service. Inköp är ett av ledningens viktigaste verktyg för att nå de politiska målen och för att driva på samhällsutvecklingen.
Emma och Sabina berättar om de steg Luleå tar för att möjliggöra sänkta kostnader, innovation och hållbar utveckling. Små och stora steg som ska leda till mer tillsammansskapande, mer handlingsutrymme och mer tillit genom att jobba kategoristyrt och att utforska det agila.
Föreläsare: Emma Breheim och Sabina Nilsson.
Lokal: Lilla Salen
C: Handla jämställt - ställ krav i upphandling
I ett jämställt samhälle svarar all offentligt finansierad verksamhet mot både kvinnors och mäns villkor och behov. Att ställa jämställdhetskrav på leverantörer, varor, tjänster och byggentreprenader är därför en viktig del i offentlig upphandling.
Föreläsare: Ellionor Triay Strömvall, UHM och Magnus Jacobsson, SKR.
Lokal: Världsarvet
De legala möjligheterna till dialog och förhandling är stora, inte minst vad gäller nya 19 kap. Men vilken roll spelar egentligen kommunikationen, eller mötet, mellan köpare och leverantör oavsett fas i upphandlingen för slutresultatet i affären? Under seminariet går Björn Bergström och ytterligare en person (namn uppdateras) igenom dialogens och förhandlingens olika aspekter utifrån praktiska exempel.
Föreläsare: Björn Bergstöm, advokat Ramberg law
Inspirationsföreläsaren blir Mia Thörnblom
Praktisk info om kvällen. Mingelfotografering vid entrén mm
A: Upphandlingsskadeavgift – så här fungerar det och så hanterar du det!
Hur initieras en ansökan om upphandlingsskadeavgift och hur går processen till? Under detta pass kommer advokaten Anna Ulfsdotter Forssell och biträdande juristen Elin Nilsson, båda från Advokatfirman Ulfsdotter/Ulfsdotter Law, att gå igenom vad som är viktigt att tänka på och hur en upphandlande myndighet eller enhet bäst kan och bör försvara sig i ett upphandlingsskadeavgiftsmål. Passet kommer endast att handla om Konkurrensverkets frivilliga ansökan om upphandlingsskadeavgift (se 21 kap. 1 § 3 punkten LOU), dvs. när Konkurrensverket påstår att en upphandlande myndighet eller enhet har gjort sig skyldig till en s.k. otillåten direktupphandling.
Föreläsare: advokaten Anna Ulfsdotter Forssell och biträdande juristen Elin Nilsson
Lokal: Världsarvet
B: Hållbarhet – från frivilligt till tvingande
Kraven på hållbarhet som tidigare var frivilliga att ställa blir allt mer tvingande, både för upphandlande myndigheter och för företag, genom uppdatering av LOU och EU kommissionens kommande krav på tillbörlig aktsamhet (Due Diligence) för miljö- och mänskliga rättigheter.
Föreläsare: Pauline Göthberg, Nationell Samordnare, Enhetschef Regionernas nationella kansli hållbar upphandling
Lokal: Stora Salen
C: Att utreda svart arbetskraft i offentliga kontrakt.
Efter tilldelningsbeslut mottar Akademiska Hus uppgifter från tidigare anställda om att tilldelad leverantör nyttjar svart arbetskraft. Det var startskottet för en utredning som slutade med uteslutning av leverantören. Hör om detta verkliga fall och vilka erfarenheter och lärdomar som kan dras för att förhindra svart arbetskraft i offentliga kontrakt.
Föreläsare: advokat Martin Bogg, Advokatfirman Delphi
Lokal: Lilla Salen
A: Hyresundantaget – myter och utmaningar.
Gränsdragning hyra/byggententreprenad, delbara och odelbara kontrakt. Konkurrensverkets perspektiv utifrån aktuella tillsynsärenden.
Föreläsare: Carin Carlsson, upphandlingsråd och Therése Westermark, enhetschef konkurrensverket.
Lokal: Lilla Salen
B: Paneldebatt - hur säkerställer vi goda affärer och inte enbart följa upp på leveratörstrohet.
Föreläsare: Henrik Karlsson, Göteborg, Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv, Karin Peedu, SKR och Maria Öhman, UHM.
Lokal: Stora Salen
C: Strategiskt inköp -tankekarta kring ingredienser och att få kommunen med sig.
Årets inköpare 2021 Katarina Appelqvist från Kungsbacka
Lokal: Världsarvet
Ändringarna träder i kraft den 1 februari 2022 och rör majoriteten av Sveriges genomförda upphandlingar
Advokaten Anna Ulfsdotter Forssell, var under åren 2017-2018 särskild utredare i Utredningen om vissa förenklade upphandlingsregler. Arbetet resulterade i utredningen Möjligt, tillåtet och tillgängligt – förslag till enklare och flexiblare upphandlingsregler och vissa regler om överprövningsmål, dvs. SOU 2018:44. Den 17 november 2021 beslutade riksdagen om ändringar baserat på Utredningens förslag till enklare och flexiblare upphandlingsregler, dvs. Utredningens del 1. Ändringarna innebär bl.a. att vi får två helt nya kapitel i LOU, LUF och LUFS, vilka påverkar dig som vanligen genomför förenklade förfaranden eller urvalsförfaranden enligt nuvarande 19 kap. LOU/LUF, dvs. majoriteten av de genomförda upphandlingarna i Sverige. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 februari 2022. Under detta pass kommer advokaten, och regeringens f.d. särskilda utredare, Anna Ulfsdotter Forssell, Advokatfirman Ulfsdotter/Ulfsdotter Law, att gå igenom det du behöver känna till om de nya bestämmelserna. Fokus kommer att vara på LOU men något kort kommer också att nämnas om nyheterna i LUF och LUFS.
Trots att de offentliga upphandlingarna omsätter över 800 miljarder kronor om året, eller en femtedel av Sveriges BNP, finns det ett underskott av forskning på området. Därför tar SOI tillsammans med Upphandlingsmyndigheten, Almega och Företagarna ett gemensamt initiativ till att understryka behovet av mer forskning om offentlig upphandling och inköp.
Panelsamtal: Varför är det viktigt med mer forskning om de offentliga inköpen?
Deltagare: Martin Kruse, SOI, Roger Himmelsköld, SOI, Inger Ek, Upphandlingsmyndigheten, Magnus Johansson, Företagarna, Sofia Lundberg, Handelshögskolan i Umeå samt Ulrica Dyrke, Upphandlingsjurist, Almega.
Mer info kommer
När världen blir hybrid - Tisdag 29 mars, kl 13.20.
Att upphandla i kris – paneldebatt - Tisdag 29 mars, kl 14.45.
Att upphandla i kris – paneldebatt - Tisdag 29 mars, kl 14.45.
Digitalisering för ett hållbart samhälle - Tisdag 29 mars, kl 15.35.
Samtal om rättsfallsåret– Erik och Kristian pratar igenom de viktigaste rättsfallen, trender och tendenser från våra domstolar under året som gått - Tisdag 29 mars, kl 16.15.
Hur överlever vi en kris? - Tisdag 29 mars, kl 17.30.
Paneldebatt Livsmedel - Onsdag 30 mars, kl 10.05.
Paneldebatt Livsmedel - Onsdag 30 mars, kl 10.05.
Skellefteå växer – från stagnation till expansion - Onsdag 30 mars, kl 10.35
Förändring - Onsdag 30 mars, kl 11.15.
Parallellseminarium A: Kategoristyrning inom offentlig upphandling - ursprung och framtid - Onsdag 30 mars, kl 13.00
Parallellseminarium B: Rekommendationer för upphandling av information med inbyggd öppenhet - Onsdag 30 mars, kl 13.00.
Parallellseminarium C: Entrepenadjuridik – Partnering ”när, varför, hur?” - Onsdag 30 mars, kl 13.00
Parallellseminarium A: Hur bedöms och synliggörs effekterna av ett kategoristyrt inköpsarbete - Onsdag 30 mars, kl 13.45.
Parallellseminarium B: Prisjusteringar och indexuppräkningar i praktiken. Erfarenheter från Uppsala kommun - Onsdag 30 mars, kl 13.45.
Parallellseminarium C: Hållbar upphandling – ett strategiskt och systematiskt arbetssätt - Onsdag 30 mars, kl 13.45.
Parallellseminarium A: Branschdialog - en möjlighet att utveckla verksamheten - Onsdag 30 mars, kl 14.30.
Parallellseminarium B: Kategoristyrning och lättare att göra rätt– små och stora steg mot en ändamålsenlig inköpsorganisation för framtidens Luleå -
Onsdag 30 mars, kl 14.30.
Parallellseminarium C: Handla jämställt - ställ krav i upphandling - Onsdag 30 mars, kl 14.30.
Kommunikation som metod för bättre affärer - Onsdag 30 mars, kl 15.35
Inspirationsföreläsare - Sårbar & Superstark - Onsdag 30 mars kl. 16.20
Parallellseminarium A: Upphandlingsskadeavgift – så här fungerar det och så hanterar du det! - Torsdag 31 mars, kl 8.30
Parallellseminarium B: Sociala krav i upphandling – hållbarhet - Torsdag 31 mars, kl 8.30
Parallellseminarium C: Att utreda svart arbetskraft i offentliga kontrakt - Torsdag 31 mars, kl 8.30
Parallellseminarium A: Hyresundantaget – myter och utmaningar - Torsdag 31 mars, kl 9.15
B: Paneldebatt - hur säkerställer vi goda affärer och inte enbart följa upp på leveratörstrohet - Torsdag 31 mars, kl 9.15.
B: Paneldebatt - hur säkerställer vi goda affärer och inte enbart följa upp på leveratörstrohet - Torsdag 31 mars, kl 9.15.
Parallellseminarium C: Årets inköpare 2021 Katarina från Kungsbacka - Torsdag 31 mars, kl 9.15
Det här behöver du känna till om de nya bestämmelserna i LOU, LUF och LUFS! - Torsdag 31 mars, kl 10.45.
Därför behövs mer forskning om offentliga inköp! - torsdag 31 mars kl. 11.30
Därför behövs mer forskning om offentliga inköp! - torsdag 31 mars kl. 11.30
Därför behövs mer forskning om offentliga inköp! - torsdag 31 mars kl. 11.30