Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI, Skatteverket och leverantörerna

17 december, 2008

Nu har SOI genomförs sin seminarieserie tillsammans med Skatteverket. Och man måste verkligen rikta beröm till Skatteverket för deras aktiva sätt att driva sina frågor och att hela tiden erbjuda aktivt samarbete med leverantörer och med upphandlare. Själv hade jag glädjen att delta i ett välbesökt möte i Göteborg som dessutom bjöd på ett riktigt intressant innehåll.

skattebild

Från Skatteverkets sida gav man en övergripande bild av hur arbetet för vita jobb fortsätter och om många konkreta framsteg, inte minst i samarbetet med olika branschorganisationer, av vilka ett flertal var representerade på mötet. Man bjöd också på en överblick över olika bolagsformer och hur man håller koll på utländska företag som har uppdrag inom Sveriges gränser och man berättade om vad man har att erbjuda oss utöver de vanliga 4820-tjänsterna.

Allt väsentligt innehåll från seminarieserien har man också samlat i skriften Vita Jobb - en förutsättning för konkurrens på lika villkor. Man hade tryckt upp en stor upplaga inför seminarieserien och den hade en strykande åtgång. Här finns också information från Konkurrensverket, Almega Serviceentreprenörerna, Bemanningsföretagen, Svenska Taxiförbundet, Sveriges Åkeriföretag & Sveriges Möbeltransportörers Förbund, Sveriges Byggindustrier och Ekobrottsmyndigheten.

vita jobb

Du kan också beställa den som pdf eller i tryckt form genom att skicka ett mail till info@onlineforlag.se. Den tryckta versionen distribueras av Skatteverket så snart ny upplaga är färdig.

Efter mötet fick deltagarna också ett mail från Skatteverket där det bland annat stog såhär; Vi på Skatteverket är mycket glada över att du deltog i SOI:s seminarium om Vita arbetskraft – en förutsättning för konkurrens på lika villkor - den 4 november 2008 i Göteborg . Slutsatsen man kan dra efter förmiddagen är ju att vi måste arbeta tillsammans för att kunna rå på det här med svartarbete och illojal konkurrens.

Skatteverkets förebyggande information är en arbetsmetod som ska underlätta för upphandlande företag, kommuner och andra beställare. Syftet är att du som upphandlare/inköpare ska veta att de entreprenörer och underentreprenörer som anlitas av t ex kommunen sköter sin redovisning av skatter och avgifter och inte har några betalningssvårigheter. Du som jobbar med upphandling är säkert noga i valet av entreprenörer men Skatteverkets erfarenhet är att kontrollerna många gånger inte når ned i alla entreprenörsled. Genom tillgång till våra offentliga uppgifter kan du lättare avgöra vilka företag som ni vill ha entreprenörer och vilka som inte mäter upp till er kvalitetsstandard.

Vi på Skatteverket i Västra Regionen samarbetar med ett antal stora företag och kommuner och ser gärna ett samarbete med just din/ditt kommun/bolag.

Av erfarenhet vet vi att enbart information om samarbete med Skatteverket avskräcker de oseriösa aktörerna. Genom ett samarbete kan vi tillsammans se till att det i vart fall blir svårare för de aktörer som inte sköter sig att få uppdrag. Poängen med det här arbetet är alltså inte i första hand att hitta de oseriösa aktörerna utan att minska svängrummet för dem.

Samarbetet med oss kan ses som ett offentligt ställningstagande och det hoppas vi skapar goodwill samtidigt som det möjliggör för de seriösa företagen att konkurrera på lika villkor.

På mötet fanns ytterligare information från Skatteverket, bl a information om ID06 som redan fått stor utbredning i byggbranschen.

id 06 skattefolder

Ett förslag
Ett intressant förslag riktade sig direkt till SOI. Många leverantörs- eller branschorganisationer tar på olika sätt fram guider eller annan information om hur man bör upphandla deras tjänster, vilka fällor som finns när det gäller just deras bransch etc. Men denna information finns inte samlad någonstans och det är inte självklart att man som upphandlare hittar dem. Skulle inte SOI:s hemsida kunna bli en samlingsplats där man under lämplig rubrik kan lägga relevant och viktig information från branschorganisationer till upphandlarna? Vi låter frågan gå vidare till SOI:s medlemmar och styrelse.