Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandlingsfrågorna har fått ett lyft – fortsatt hög aktivitet

17 december, 2008

ordforarordet_nov

I mitt förra brev beskrev jag SOI:s initiativ till regeringen med anledning av de 133 miljoner kronor som fanns öronmärkta i budgetpropositionen för vårt område. Som ni säkert minns sände vi en skrivelse till regeringen där vi ställde våra erfarenheter till förfogande för det fortsatta arbetet. Det tycks som det fick effekt. Jag blev som ordförande i SOI inbjuden till en träff på Finansdepartementet. De lyssnar av olika intressenter inför uppdraget till Kammarkollegiet. Vid träffen medverkade Kammarkollegiets ledning.

Att ta fram vägledning, mallar och checklistor kommer troligen att bli ett av uppdragen till Kammarkollegiet. Myndigheten kommer också att få ta hand om och fortsätta det arbete som Nutek påbörjat inom området. Jag hoppas att ni ser att Kammarkollegiet utannonserar tjänster till enheten för att ta itu med dessa uppgifter. Det är viktigt med praktisk upphandlingskompetens på dessa befattningar så jag hoppas att ni är flera som visar ert intresse för tjänsterna. De kommer att få en otroligt viktig roll i utvecklingen av offentlig upphandling.

På nyåret kan vi förvänta oss en departementspromemoria, en s.k. DS, om kommande lagstiftning. Vi väntar oss ju en proposition till riksdagen under nästa år. Efter vad jag hört kommer det att bli tämligen stora förändringar. SOI kommer att lämna remissvar på DS-en och jag vill gärna ha era reflektioner och inputs från er inför det arbetet. Blir det förenklingar i 15:e kapitlet? Var sätts gränsen för direktupphandling? Hur kommer förfarandet att bli när det gäller ramavtal?

Svenskt Näringslivs undersökning av kommunernas hemsidor har kommit. Enligt SN är det många kommuner som har en del att förbättra – och det är vi väl inte omedvetna om. Men på några punkter tror jag att man tänker fel. Det gäller främst deras synpunkter på tekniska lösningar för att få ytterligare information. Samtidigt tycker jag det är bra att få deras syn. Det är bra att få ett utifrånperspektiv, risken är annars att vi informerar om sådant som vi vill få ut utan att tänka på mottagaren.

Jag har tagit initiativ till en träff med SN för att mer ingående diskutera deras krav på oss. Jag vill få till en form av kravspecifikation, så att vi själva enkelt ska kunna bocka av var vi står. Jag tror också att det är viktigt att sprida en sådan kravspecifikation till alla upphandlande myndigheter, inte bara till kommunerna som den här gången var föremål för deras uppmärksamhet.

Jag har haft en intressant diskussion med ca 50 representanter för städföretag anslutna till Almega. De vill bland annat få till en bättre uppföljning av avtal för att säkerställa att vi som upphandlare ska kunna bedöma att vi får det vi beställt. Det man befarar är prisdumpning som senare får ej önskvärda effekter i verksamheten. Det har ju också visat sig i debatten nu i slutet av november hur viktigt det är med uppföljning. I det nu aktuella fallet var det just städningen som stod i fokus. Nästa gång är det något annat.

Jag har som ordförande för SOI varit inbjuden till ett rundabordssamtal på Kulturdepartementet där inbjudan gått till representanter för tre departement och fem myndigheter – och SOI. Rubriken på samtalet var ”Hur lyfts kvaliteten fram i upphandlingar och vilka möjligheter finns till innovationer i samband med upphandlingar?” Det handlade om möjligheterna att värdera design och konstnärlig kvalitet i ett upphandlingsförfarande. Som ni kanske anar visade diskussionen att det är svårt, ja, oftast rentav omöjligt. Och längre kom vi inte.

I veckan blev jag lite upprörd när ett företag skickade vidare ett satiriskt inslag om upphandlare från SVT:s program Morgonsoffan. Eftersom det här är ett företag som gärna fördjupar samarbetet med oss upphandlare, borde man kanske ha tänkt sig för en gång till innan man distribuerade eländet och då förhoppningsvis ha kommit fram till att man i stället borde göra vad man kan för att stötta vår profession. Programinslaget byggde dessutom på ett faktafel, vilket inte gjorde saken bättre.

Nu är planeringen för nästa årskonferens nästan klar. Det blir 30-årsjubileum i Norrköping den 30 mars-1 april. Till det återkommer vi givetvis längre fram. Men boka in dagarna i era kalendrar, mobila eller immobila.

Vi hörs!

Lisbeth Johnson