Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Återträff för utbildade upphandlare

15 september, 2008

Den 8-9 september träffades ett 45-tal diplomerade respektive certifierade upphandlare på Stora Brännbo i Sigtuna för ett par dagars gemytlig samvaro, kopplat till ett gediget och omväxlande program i SOI:s och Allegos regi och inramat av en mild höstsol.

claes mindre

Efter att Claes Aldurén välkomnat oss och hjälpligt orienterat oss i tid och rum gav oss SOI:s ordförande Lisbeth Johnson en exposé över sina erfarenheter som upphandlare i en rad ganska olika organisationer, däribland Landstinget Kronoberg, Sjukvårdsmännens upphandlingsbolag, Socialstyrelsen och den kommunala arenan (Halmstad).

Hon kunde konstatera att förutsättningarna och förståelsen för upphandling varierar stort, beroende på vilken typ av organisation man verkar i. En generell erfarenhet avseende svensk upphandling, är att landstingen har kommit längst då det gäller homogenitet, ordning och reda och att lära av varandra.

Lisbeth påpekade också vikten av att kommunicera utåt vad vi gör. I Halmstad begärde hon av Näringslivsbolaget att få berätta mer om offentlig upphandling för de lokala leverantörerna. Man var mycket tveksamma, men hos skulle ändå få prata på ett frukostmöte, där man räknade med 15-20 deltagare. Det kom 95 personer och har nu resulterat i regelbundna utbildningar för leverantörer.

Hon blev också inbjuden till Alliansen för att prata om konkurrensutsättning och bjöd sedan in sig själv till övriga partier. Lisbeth pratade dessutom om sin syn på LOV vilket jag hoppas att hon skall utveckla närmare här på hemsidan. Slutligen gladde hon sig åt att fokus i upphandlingsdebatten succesivt har förflyttats från juridiken till den goda affären!

pg mindre

Efter en god lunch var det dags för en mycket speciell föreläsning med PG Wettsjö som är kommunikationsstrateg med norskt påbrå men också ett yrväder i den tyngre klassen och som säkert kunnat göra en strålande internationell karriär som komiker eller stå-upp-artist. Vem har upplevt en föreläsare som kan få ett stort gäng mogna upphandlare att skrika på högsta volym och vifta vilt med armarna? Någon konstaterade efteråt att om hon inte hade blivit en bättre upphandlare så hade hon i alla fall blivit en bättre mäniska!

Innan det var dags för egna aktiviteter, till exempel kopplade till SPA, träningsanläggning, gym och bastu eller en guidad stadsvandring i vackra Sigtuna, hjälpte Lennart Borghagen, SOI:s examinator i utbildningarna till certifierad upphandlare, deltagarna att orientera och förbereda sig inför nästa dags grupparbeten kring förslagen till nya regler för direktupphandling.

Dag två inleddes med en föreläsning av professorn i datalogi, Arne Andersson kring vad man skall tänka på för att få in många anbud.

linda_dahlstrom

Därefter var det dags för grupparbeten kopplade till Konkurrensverkets förslag till nya regler för direktupphandling. Grupparbetena gicks sedan igenom, i samband med att Linda Dahlström, jurist och upphandlingssakkunnig presenterade Konkurrensverkets arbetsuppgifter och aktuella projekt gällande offentlig upphandling.

Slutligen summerades och avslutades återträffen av Claes Aldurén från Allego.