Efter en skön sommar med lite ledighet har jobbet för mig precis som för flertalet av er kommit igång för fullt. Nu väntar en spännande höst för oss som arbetar med offentlig upphandling.
Med start i oktober kommer SOI att bjuda in till hela 21 halvdagseminarier där Skatteverket medverkar. Avsikten är att vi ska diskutera hur vi som upphandlare ska kunna medverka till att oseriösa leverantörer undviks. Det känns spännande att ha fått Skatteverket med på en sådan här stor regional satsning i en fråga som givetvis är viktig för både för oss som upphandlare som för myndigheten. Vi väntar på en ny lag, LOV, som ska komplettera LOU. Vad kommer den att innebära för upphandlare i kommuner och landsting?
Möjligheter till kompetensutveckling kommer det också att erbjudas. Vi försöker hålla vår hemsida uppdaterad med de olika alternativ som finns. Där finns bl.a. utbildningen till diplomerad eller certifierad upphandlare och en högskoleutbildning på upp till 40 poäng i offentlig upphandling. Lägg därtill ett antal kortare kurser och konferenser. Vi är verksamma inom ett område där mycket erbjuds. Ta chansen, är mitt råd! Förutom effekten med en individuell kompetensutveckling är det angeläget att vi på olika sätt agerar för att förstärka statusen för vårt yrke. Ju fler utbildade upphandlare, desto bättre.
Det jag har beskrivit ovan är kanske redan känt men i häromdagen blev i alla fall jag glatt överraskad. I Dagens Industri fanns en debattartikel av Mats Odell och Maud Olofsson, dvs. förvaltnings- och näringsministrarna, med rubriken ”Budgetstöd till upphandling”.
Regeringen aviserar en satsning på 133 miljoner kr för 2009 och tre år framåt. Anslaget ska medverka till att konkurrensen ska skärpas och att fler anbud ska lämnas in för varje offentlig upphandling.
Av debattartikeln framgår också att regeringen avser att införa ett upphandlingsstöd som skall underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att ge mer enhetliga förfrågningsunderlag. Det skall också underlätta för leverantörerna att lämna anbud. Det blir spännande att se hur det kommer att ta sig ut i praktiken. I debattartikeln talas också om en ”E-upphandlingsplattform i syfte att ta tillvara de effektivitetsvinster som finns att hämta för både upphandlare och företag i en mer utvecklad elektronisk handel”.
Konkurrensverket kommer också att få ytterligare resurser för att förstärka informationsarbetet och för att förbättra arbetet med regelefterlevnad samt för upphandlingsforskning.
För oss i SOI finns all anledning att ta initiativ för att medverka till att regeringens satsningar får en inriktning som ligger i linje med våra erfarenheter och samtidigt givetvis ger de resultat som regeringen vill uppnå.
Avslutningsvis vill jag kort beröra en fråga som dessvärre tränger sig på. Jag har fått flera signaler om att det är svårt att få in anbud från flera leverantörer vid livsmedelsupphandlingar. Det verkar också som om överprövningar är mer regel än undantag inom livsmedelsområdet. Det är en oroande utveckling. Det skulle vara intressant att få veta om det är fler som har råkat ut för samma sak. Hör av er till mig på Lisbeth.Johnson@halmstad.se.
Som sagt, det blir en spännande höst för oss som jobbar med offentlig upphandling.
Lisbeth Johnson
Ps Tack för era synpunkter på mitt förra nyhetsbrev om att det behövs mer statistik. Jag återkommer längre fram med hur SOI kommer att gå vidare med den frågan. Ds