Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

10 juni, 2009

ordforarjuni09

Det är roligt och mycket tillfredställande att vara ordförande i SOI. Det finns många saker att glädja sig åt just nu:

Medlemsökning

SOI blir större. När vi summerar antalet medlemmar efter den tillströmning som kom i anslutning till vår årskonferens visar det sig att vi nu är 1200 medlemmar. Roligt att så många ser det som värdefullt att vara medlem i SOI. Styrelsen skall göra vad den kan för att alla skall känna medlemsnyttan.

Välbesökt hemsida

Varje gång jag loggar in på vår hemsida är jag glädjande nog inte ensam om att göra det. Det känns extra bra eftersom vi hade så mycket problem under förra året att det äntligen är på rull igen. Vi jobbar för fullt på att uppdatera webben med både aktuellt och historiskt material.

Årskonferensen

Årets konferens blev en succé. Det kändes redan i Norrköping och bekräftades av utvärderingen. Styrelsen slår sig dock inte till ro med detta utan är redan i gång med att planera för nästa års konferens i Östersund den 22-24 mars. En av de första sakerna att ta ställning till är tema för konferensen. Har du förslag hör av dig antingen via telefon/mail till någon i styrelsen alt soi@www.soi.se. Jag hoppas ni hörsammar detta.

SOI har hamnat på kartan – är med på många arenor

Kammarkollegiets referensgrupp

Jag hoppas ni tagit tillfället i akt att delta på det nationella upphandlingsstödets dialogmöten. De har gjort en ansats för att få delaktighet och impulser från oss. Jag, som ingår i deras referensgrupp, tar gärna emot era synpunkter som jag kan ta med mig dit.

Möte med EU-kommissionen

Gunnar Stålberg deltog i en diskussion kring olika upphandlingsfrågor. Där behandlades bl.a. hur vi ser på lagstiftningen speciellt för upphandling inom vård och omsorg? Kommissionen ville dessutom ha synpunkter på hur EU:s regelverk uppfattas lokalt och regionalt och om kommissionen skulle kunna ge stöd till implementering av regelverk genom att ge riktlinjer.

Debatt i Almedalen i sommar

Under årets Almedalsvecka på Gotland kommer upphandlingsfrågorna att finnas med. SOI har blivit inbjuden av Almega till att medverka i en debatt ang. offentlig upphandling (fokus på städupphandlingar). Gunnar Stålberg kommer att representera SOI.

IT och telekomföretagen har bjudit oss in till diskussion om specifika branschfrågor och dessutom hör livsmedels- och städbrancherna hör ofta av sig.

En sak att fundera över i sommarens hängmatta - ”rätt ord höjer statusen för upphandling”


Gunnar Stålberg och jag har utbytt tankar efter att ha läst Bosse Nordins ledare i det senaste numret av Upphandling24 där han tar upp några tankar kring hur ”rätt ord höjer statusen för upphandling”. Hur hittar man ett bättre begrepp för att skapa intresse för ”produkten”? Idag pratar vi om förnyad konkurrensutsättning, tjänstekoncession, rättsmedelsdirektiv, rangordning etc! Hur ”sexigt” är detta? Uppfattas offentlig upphandling som något torrt och tråkigt av dem som inte är insatta (och det är ju det stora flertalet av våra medborgare och våra folkvalda).

Själv har jag haft anledning att i samband med en livsmedelsupphandling fundera över två ord, belastningspris och alternativkostnad. Belastningspris är ett ord som vi använder för att kunna jämföra anbud på ett så bra sätt som möjligt när anbudsgivaren inte lämnat anbud på alla positioner. Om vi i stället använt ordet alternativkostnad som syftar till att visa att vi som köpare får en alternativ kostnad för att ta hem varorna från annan leverantör under avtalstiden så säger det mer om hur situationen blir under avtalsperioden. Det är lättare att mentalt bli positiv till ordet alternativkostnad.

Hur lyfter vi fram upphandlingens bidrag vad gäller exempelvis:

- medborgarnytta
- tillväxt
- offentliga finanser
- näringslivsutveckling

Några ansatser som jag tycker är intressanta och utmanande. Eller är detta också för torrt och tråkigt? Hur populariserar vi vårt jobb? Hur kan vi nå ut till fler än redan frälsta.

Hör av er om ni har funderingar om detta!

Avslutningsvis hoppas jag att ni får en skön sommar

Hälsningar

Lisbeth Johnson