Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Årets inköpare

7 maj, 2009

Under den 500-hövdade publikens jubel och i ett regn av konfetti fick Gunnar Goblirsch ta emot utmärkelsen Årets inköpare 2008 på SOI:s årskonferens. Stipendiekommittén motiverade så här;

g_vinnare

Gunnar Goblirsch har under många år engagerat sig i utvecklingen av förfrågningsunderlagens struktur och innehåll, ett arbete som resulterat i strukturmallar för upphandling inom landstingssektorns olika områden. Mallarna används idag av flertalet landsting och regioner och är även användbara för upphandling inom övriga områden av den offentliga sektorn.

Han har också ett stort intresse av att utveckla enkla och tydliga utvärderingsmodeller. Hans idéer anammas av allt fler genom dess tydlighet och användbarhet.

Gunnar Goblirsch är ett konkret bevis på en engagerad och kunnig upphandlare som bidrar till utvecklingen av den offentliga upphandlingen.


Sitt arbete bedriver alltså Gunnar på Landstinget Sörmlands upphandlingsavdelning, där han upphandlar medicinteknisk utrustning, ”sådant som är stort och dyrt”. Själv vill Gunnar tona ned sin betydelse i det arbete som resulterat i utmärkelsen, det finns fler som är inblandade, och han betonar att man inte har skapat eller uppfunnit utvärderingsmodeller utan man har testat och utvärderat befintliga modeller för att få fram något som verkligen fungerar i det dagliga arbetet och där man inte hamnar fel i de matematiska labyrinter som är förknippade med utvärdering. Han pekar också på den betydelse Anders Lunanders arbete kring utvärderingsmodeller har haft.

Då jag nämner att det finns tydlig och omfattande information kring upphandling på landstingets hemsida pekar Gunnar också på fördelen i att ha tydligt strukturerade mallar, vilket underlättar arbetet, inte minst för leverantörerna. När man skapar förfrågningsunderlagen prissätter man kvaliten i kronor, inte i procent av lägsta pris, vilket innebär att leverantörern vet precis vad han har offererat och vad beställaren är beredd att betala för kvaliten.

Han nämner också det arbete som Landstingsnätverket för Upphandling LfU i samarbete med Swedish MedTech, branschorganisationen för medicinteknikföretagen, lägger ner då det gäller att skapa mallar. Man har tidigare skapat mallar för upphandling av medicinteknisk utrustning och för medicintekniska produkter (förbrukningsvaror) och arbetar nu med mallar för upphandling av IT-system på området.

Lite nyfiken blir jag också på Gunnars efternamn, Goblirsch. Det visar sig att hans pappa kommer från gränstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien, innan han landade i Sverige och träffade en svensk tjej.

På frågan om hur Gunnar skall använda prispengarna menar han att han kanske bör konferera lite med SOI kring detta, men tillägger att den gamla cykeln gick sönder för gott, så på sätt och vis har han kanske redan använt en del av pengarna till en lämplig nyanskaffning.

Det känns besvärligt att dra ur Gunnar några positiva uttalanden kring varför han förtjänat priset som Årets inköpare, men han erkänner åtminstone att han blivit väldigt glad och hedrad av priset!

Grattis Gunnar, önskar vi!