”Hoppas att vår årskonferens blir häftig, minnesvärld och ger avtryck så att vi kommer hem stärkta i vår roll och kan fortsätta kämpa och driva våra frågor!”
Ja, så avslutade jag förra brevet.
Tack alla ni som gjorde SOI:s årskonferens till den succé som det blev! Jag har tagit del av utvärderingen. Det finns en del att förbättra, lite finputsning här och där men övervägande positiv respons har kommit. Det var någon som uttryckte det som att det märktes på konferensen att vi rätat på våra ryggar, fått självförtroende och inte längre ber om ursäkt för att vi arbetar med upphandlingar. Härligt och nödvändigt!
Nu tar vi nya tag för kommande 30 år. Styrelsen har haft sitt första planeringsmöte och det ser ut att bli full fart även i år.
Det som händer närmast är bl.a. följande. Det Nationella upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet håller på att formeras. Som de aviserade på årskonferensen har de bildat en ”referensgrupp” för att fullfölja det uppdrag regeringen har överlämnat till myndigheten. Jag har blivit inbjuden att ta en plats i referensgruppen. Det första mötet äger rum den 14 maj. En synnerligen viktig fråga är vilken inriktning det nationella upphandlingsstödet ska ha. Vad skulle vi vilja ha hjälp med? Kammarkollegiets Daniel Moius efterlyste idéer och förslag på konferensen. Jag tar gärna emot era reflektioner inför det inledande mötet och kommer sedan att fortlöpande informera om vad som händer i rådet. Och jag hoppas naturligtvis att så många som möjligt tar tillfället i akt att gå på de Dialogmöten som Kammarkollegiet håller på sex olika platser runt om i Sverige i slutet av maj och början på juni.
Dagen innan, den 13 maj, har vi fått möjlighet att träffa representanter för EU-kommissionen. Där kommer en viktig fråga att vara: Hur ser vi på lagstiftningen speciellt för upphandling inom vård och omsorg? Kommissionen vill dessutom också ha synpunkter på hur EU:s regelverk uppfattas lokalt och regionalt och om kommissionen skulle kunna ge stöd till implementering av regelverk genom att ge riktlinjer. Gunnar Stålberg kommer att representera SOI vid den träffen.
Styrelsen kommer även i år att bedriva mycket av arbetet i utskott. Vi vill gärna ge fler medlemmar möjlighet att delta och därmed också öka bredden i vårt arbete. Är ni intresserade av att delta i arbetet, så hör av er. Den exakta formen för hur en sådan adjungering till utskotten ska gå till får vi återkomma till när vi ser om det blir någon respons. Vilka utskott som styrelsen f.n. har framgår av hemsidan.
En förändring som kommer att märkas framöver är att vi kommer att arbeta lite annorlunda vad gäller utbildningar. Vi kommer med start från 2010 att ge SOI-märkning till de utbildningsanordnare som söker och uppfyller de krav vi ställer för att få SOI-märkning. Avsikten är att vidareutveckla och ersätta dagens certifiering och skapa ett system för en löpande kvalitetsgranskning av utbildningar och seminarier. Även här finns mer information att hämta på hemsidan.
Vi vill gärna få till stånd regionala aktiviteter som ett sätt att bl.a. utöka våra nätverk. Är det någon aktivitet ni vill ha stöd till så hör av er. I begränsad omfattning ska vi försöka hjälpa till med utskick av inbjudningar, eventuell medverkan vid aktiviteten och stöd att täcka vissa baskostnader.
Vi hörs!
Lisbeth Johnson