SOI:s årskonferens i Norrköping fick en härlig start. Det allra första som man förundrades över är hur otroligt mycket folk som har kommit hit. Louis de Geer är inte precis en liten konferensanläggning, ändå är det både trångt och gemytligt ute i foajén och hos utställarna.
Det blev ett både festligt och omväxlande invigningsprogram den första kvällen. SOI:s arrangörer hade varit riktigt kluriga och lät spex och skämt varvas med mer allvarliga inslag, vilket gjorde att vi aldrig hann bli trötta eller okoncentrerade under de tre intensiva timmarna.
Lisbeth Johnson inledde med en resumé över vad som hänt under året, både inom SOI och i samhället och kunde konstarera att upphandlingsfrågorna fått en helt annan uppmärksamhet i samhället ända upp till regeringsnivå och att SOI:s synpunkter och medverkan i utvecklingen blivit allt mer efterfrågad.
Landshövdingen, den inte helt okände Björn Eriksson gav en mycket personlig syn på Östergötlands betydelse för nationalstaten Sveriges tillblivelse och erkände dessutom att det är först nu som han riktigt har förstått upphandlingens stora betydelse.
Professor Michael Steinecke från Danmark konstaterade att högst 4 eller 5 svenskar skulle klara att förstå hans danska dialekt och hade därför vänligheten att i stället prata på engelska. Vi fick klart för oss att de danska erfarenheterna av utmaningsrätt, LOV och OPS varken är entydigt positiva eller helt tydliga. Utmaningsrätten har tagits bort igen, den blev i praktiken en flopp, kanske beroende på hur den utformades och på ett motstånd inom kommunerna. Den danska varianten av LOV är mer begränsad än den svenska och handlar enbart om äldreomsorg men har ändå fått viss framgång. Arbetet med OPS befinner sig egentligen i ett startskede och det är väl tidigt att dra slutsatser om vad man kan komma att uppnå.
Man kunde av Michaels föredrag också utläsa att de danska politikerna och beslutsfattarna inte alltid varit så tydliga, varken i målsättningar eller i hur man utformat lagar och bestämmelser kring den offentliga upphandlingen.
Som sista programpunkt innan minglet med tillhörande mat och dryck fick vi höra Gunnar Stålberg göra en resumé av erfarenheterna från 30 år som upphandlare fram till idag och vad vi har att förvänta av den närmaste framtiden. Det var ett föredrag som, även om det framfördes med glimten i ögat, gav en mycket tydlig bild av de otroligt stora förändringar som inköp och upphandling har genomgått under de senaste decennierna. På hemsidan kommer vi att återkomma till detta, inte minst eftersom SOI fyller 30 år i år. Genom att titta bakåt kan vi också få en tydligare bild av vart vi är på väg och vad det är vi vill uppnå.
Efter föredraget tog sig Gunnar Stålberg en lur!
Fler rapporter från årskonferensen kommer inom kort.