Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Deltagarrekord på årskonferensen

3 mars, 2009

ordforarord_feb
Årskonferensen i Norrköping den 30 mars-1 april kommer att gå till historien på minst två sätt. Det ena är, som ni vet, att vi firar föreningens 30-årsjubileum, och det ska vi göra på ett sätt som, hoppas jag, kommer att både uppmärksammas och uppskattas. Men till detta kan vi nu lägga det mycket glädjande faktum att det blir deltagarrekord. Aldrig tidigare har en årskonferens lockat så många anmälda.

Idag har 470 deltagare anmält sig, vilket är så många att det har tvingat oss till vissa praktiska omdispositioner. Men det är besvär som vi gärna tar oss an. Härligt med det stora intresset! Jag tycker dessutom att programmet ser så spännande ut att jag vågar lova att ni som har anmält er inte kommer att ångra er. Och om nu någon har missat att anmäla sig men får en kick av detta - vi kan ta emot ytterligare någon. Varmt välkomna till Norrköping!

Sveriges kommuner och Landsting

Den 20 mars kommer Gunnar Stålberg, föreningens vice ordförande och jag att få möjlighet att beskriva upphandlarrollen för styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. SOI:s styrelse har i ett brev till SKL bett att inför styrelsen få utveckla våra tankegångar om upphandlingsprocessen, om vikten av en nära samverkan mellan beställare och upphandlare med respekt för varandras roller och kompetenser och om det angelägna i att vidga perspektivet på upphandlingen från ”lagkravet” till ”den goda affären”. Nu har vi fått 30 minuter till vårt förfogande vid styrelsens marssammanträde, vilket vi verkligen uppskattar.

Svenskt Näringsliv vill samarbeta med SOI

För ett tag sedan redovisade Svenskt Näringsliv, SN, resultatet av en undersökning som man låtit göra om kommunernas hemsidor. Syftet med undersökningen var att få en bild av om hemsidorna underlättar eller möjligen försvårar för företagen att lämna anbud. Resultatet var, som man brukar säga, blandat, dvs. både ris och ros. Vi har emellertid uppmärksammat SN på att undersökningen hade en hel del brister och i den dialog som därefter uppstått mellan oss och SN har vi kommit att inse att vi i långa stycken har ett gemensamt intresse. Vi är därför överens om att starta ett samarbete som förhoppningsvis ska föda nya idéer om hur upphandlingsprocessen inklusive myndigheternas hemsidor ska kunna utvecklas ytterligare. Det övergripande syftet, som givetvis ligger i båda parters intresse, är att underlätta för företagen – stora och små – att lämna anbud och att därmed förstärka konkurrensen. Vår utgångspunkt, och glädjande nog så tycks SN dela den, är att förutsättningarna för utveckling och framsteg blir avsevärt bättre om parterna lämnar skyttegravarna och i stället gör gemensam sak på de områden där vi kan konstatera att organisationerna och framför allt våra medlemmar kan gynnas av detta.

Jag kommer att på årsmötet och, för er som inte har tillfälle att vara med i Norrköping, i kommande ordförandebrev berätta om den förhoppningsvis livliga diskussionen vid SKL styrelse och senare också hur samarbetet med SN utvecklas.

Lisbeth Johnson