Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

23 april, 2010

ordf april 2010

Ja, så har alltså den med spänning emotsedda propositionen kommit. Ja, jag tänker på ”Nya rättsmedel på upphadnlingsområdet”. Från SOI:s sida är vi långtifrån nöjda. Vi lade ner ett omfattande arbete med vårt remissvar men det verkar som om regeringen inte lyssnat på några instanser under remisstiden, tyvärr. Det ursprungliga förslaget ligger i stort sett kvar. SOI har också bemött inslag i media som inte varit sakliga.

En medlem, Christina Nilsson från Ängelholm, har skrivit en debattartikel med anledning av propositionen. Artikeln börjar på följande sätt: ”… den nya LOU som ger mig obegränsat med arbete. Jag har innan misstänkt att offentlig upphandling är ett framtidsyrke och nu har det bekräftats. Jag inser att jag aldrig någonsin kommer att bli arbetslös. Visst är det underbart att veta att min organisation inte klarar sig utan mig.”. Ja, även jag undrar om detta verkligen varit avsikten med propositionen? Det ser onekligen så ut.


Jag tycker att regeringen måste byta fokus. Tala om hur bra offentlig upphandling är, vilka möjligheter det ger att spara pengar, att konkurrens leder till produktutveckling etc. Om fler än vi själva skulle komma att anse att det är bra med offentlig upphandling, har vi kommit långt. Där är vi inte riktigt idag.


Tack alla ni som gjorde årskonferensen till vad den blev! Det är häftigt att möta er alla och känna kompetensen som vi tillsammans har. De reaktioner jag fick på plats var nöjda deltagare som tyckte vi fått till ett bra och aktuellt program. Det var en konferens som jag kommer att minnas för alla skratten. Det var genomgående en glad konferens. Det var många föreläsare som var riktigt underhållande och som gav en hel del nya tankar att ta med hem. Jag följde tyvärr inte riktigt allt men det jag, liksom de som inte hade möjlighet att delta, missade går att ta del av via vår hemsida.

Jag konstaterar i alla fall att vi borde titta mer på danska och norska kollegor och ta deras erfarenheter till hjälp i vår argumentering för enklare regelverk.

Anette Melins funderingar kring ”Upphandlarens roll som internkonsult” gav mig en del tänkvärt att ta med hem i det dagliga arbetet.

Likaså Eva Svemans inledning där hon undrade ”vilken lag som avsågs med rubriken – Den nya lagen bästa julklappen 2009”. Eva hade svårt att se att det kunde vara förslaget till ”nya LOU”, vilket jag kan instämma i.

Professor Christina Ramberg hade ett anslag på sitt inlägg som gjorde att många i publiken säkert undrade om hon drev med oss. Christinas budskap var att ett avskaffande av LOU skulle ge en bättre offentlig upphandling. Det blev en hel del diskussion efter det inslaget.

Nu ser jag med spänning fram emot utvärderingen (hoppas ni tar er tid att fylla i enkäten). Den kommer att ligga till grund för nästa årskonferens. Ni kan vara säkra på att vi går igenom alla inkomna synpunkter noga, nästan som en anbudsutvärdering.

En årskonferens hinner inte avslutas förrän det är dags att se fram emot nästa. Då ses vi i Halmstad på Tylösand den 4 – 6 april. Det ser jag fram emot.

Jag hoppas att många medlemmar kommer att ta del av möjligheten att lära av våra kollegor i Danmark och Norge. Det är möjligt att få hjälp med kontakter för er som antingen vill åka till kollegorna eller ta emot studiebesök. Hör av er till SOI:s kansli om ni är intresserade. När det gäller att ta emot studiebesök är det viktigt av vi känner till vilka som kan tänka sig att ställa upp. Var snäll och berätta det för kansliet.

Årsmötet beslutade att införa en ny medlemsförmån, som innebär att medlem i SOI får tidningen ”Upphandling 24”. Jag hoppas att ni uppskattar det. Vi kommer också att erbjuda tidningen i digital version för dem som så önskar.

Avslutningsvis skulle jag vilja att vi alla tillsammans hjälps åt att förändra den felaktiga bild som en del tyvärr fortfarande har av offentlig upphandling. Styrelsen kommer att fortsätta att arbeta med den frågan men vi behöver alla hjälpas åt för att få framgång. Avgörande, som jag ser det, är att

- utveckling och förbättring av den offentliga upphandlingen ska bygga på fakta och kunskap, inte på tyckande och ogenomtänkta politiska agendor,
- forskningen utökas, statistik och nyckeltal tas fram och därmed främjas kunskapsutvecklingen om offentliga affärer och offentlig upphandling,
- vi värnar om vår profession och skapar tillit hos ledningarna till våra medlemmar,
- upphandlaren/inköparen är, och uppfattas som, kompetent, affärsmässig och förmögen att bygga förtroendefulla relationer med marknaden,
- vi värnar om de offentliga finanserna och pekar på nyttan av strategiska inköp och upphandlingar.

Lisbeth Johnson