Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Sten Janson – nygammal SOI-medlem

21 december, 2010

sten

Vi fick ett möte med Sten Janson, som nyligen valts in som medlem i SOI. Till skillnad från de flesta som väljs in har han dock varit medlem tidigare, då han arbetade som upphandlare på Luftfartsverket. Nu arbetar han på Trafikverket i Göteborg.

– Jag har arbetat med offentlig upphandling sedan slutet av 90-talet och kände att nu, då vi håller på att trimma in vår nya organisation på Trafikverket som ju bara har funnits sedan april 2010, så är det dags att aktivera sig igen. Det är givande att åka på SOI’s årskonferenser och det skulle vara intressant om man kunde hitta former för regionala eller nationella möten för oss som upphandlar inom försörjningssektorn. Men det behövs förstås nischade ämnen för sådana möten.

– Vad gör du på Trafikverket?

– Jag är funktionsansvarig för den grupp av inköpare som arbetar med ramavtal med fokus på järnvägsspecifika konsulter. Det finns ungefär 500 sådana ramavtal, som omsätter 250-300 miljoner kronor per år. Vi brukar säga att jag är ansvarig för en ramavtalsväska, som i sin tur innehåller 9 olika sortiment, med olika inköpare och förvaltningsgrupper som hanterar respektive sortiment.

– Vad menas med järnvägsspecifik konsult?


– Det handlar om konsulter kopplade till byggprocessen, som hjälper oss att utreda, planera och projektera, samt bygg- och projektledning av, olika järnvägsprojekt. Och sådana har vi gott om här på västkusten just nu.

– Vad har du för bakgrund för att arbeta med offentlig upphandling?

– I botten har jag 110 poäng på Handels ekonomilinje i Göteborg. Sedan har jag byggt på med 40 poäng i offentlig upphandling, 20 på Södertörns högskola och 20 på Stockholms Universitet. Där hade jag Kalle Krall som lärare och min uppsats, Affärsmässiga ramavtal, blev sedan den bok med samma namn som finns att beställa hos Affärsconcept, till exempel via deras hemsida.

Det arbete som vi utför med ramavtal är oerhört viktigt, vi måste arbeta med affärsmässighet, kvalitet och struktur. När jag fortfarande var inom Banverket och vi skulle bli en riksorganisation 2006, var jag projektledare för att få till enhetliga och affärsmässiga avtal. Avtalstrohet och uppföljning är nyckeln till framgång och en förutsättning för bra villkor i upphandlingar. Vi arbetade med ett antal olika punkter, däribland bättre planering av avropen, kompetensutveckling, gemensamt uppföljningssystem, kvalitetsbonussystem och volymbonus. Resultatet av detta arbete tar vi ju med oss in i Trafikverket, där vi nu får en ytterligare utmaning genom att det blir så oerhört stort, med inköp på 37 miljarder per år! Det är viktigt för oss att få en mångfald på leverantörssidan.

För oss som arbetar inom försörjningssektorn ger oss LUF alla de verktyg vi behöver för att göra bra affärer. Förhandling är ett viktigt verktyg i det arbetet, men kräver också en kvalitetssäkring av inköpsverksamheten. Och det är inte minst viktigt för oss som vill ha många leverantörer.

Egentligen är ju den förhandlingsmöjlighet som finns i LUF en stor tillgång i allt upphandlingsarbete och borde inte vara reserverat för försörjningssektorn. Om den kunde implementeras även för övrig offentlig upphandling, men samtidigt vara kopplad till kvalitetssäkring av inköpsverksamheten, kanske en certifiering, så skulle mycket vara vunnet, både när det gäller möjligheten till bättre affärer och ett starkt incitament för de offentliga organisationerna att kompetensutveckla sina inköpare och upphandlare.

– Vad gör du när du inte jobbar?

– Familjen och idrotten fyller min tid. För egen del springer jag bara, men jag följer med all sport, framför allt bollsporter. Jag har en flicka på 16 som tränar på friskisoch en pojk på 14 och han håller på med både innebandy, bandy och fotboll. Och jag är engagerad i Pixbos ungdomsverksamhet.

– Välkommen tillbaka till SOI, hoppas vi ses på årskonferensen!