Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

21 december, 2010

ordfrarordet dec 10

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Snart är det dags att summera ännu ett år. När jag tittar tillbaka kan jag konstatera att mycket hänt. Det skall bli spännande att skriva en årsberättelse för 2010. Ett arbete som påbörjas direkt efter helgerna.

Regeringen har tillsatt en utredare, Anders Wijkman, som bl a skall utvärdera upphandlingsregelverket. I veckan fick jag besked om jag blivit utsedd att medverka i arbetet som expert så vill ni ge inspel till arbetet hör av er till mig, lisbeth.johnson@halmstad.se. Jag ser fram emot att arbetet skall komma igång och lovar att hålla er uppdaterade.

Anders Wijkman har glädjande nog tackat ja till att medverka på årskonferensen. På måndag kväll den 4 april äntrar han talarstolen. Troligen kommer också ytterligare personer från utredningen att närvara. Här blir det alltså ett ypperligt tillfälle för er att framföra era synpunkter direkt till Anders Wijkman och utredningen. Anmälningarna till årskonferensen har börjat komma in. Det är alltid lika spännande att följa den takt anmälningarna kommer in. När styrelsen möts är det en av de första frågorna som ställs till konferens- och aktivitetsutskottet. Det handlar också om att ha kontroll på budgeten. Hur väl har vi lyckats med kalkylen?
Inför årsmötet, som planeras till onsdag morgon den 6 april, vill jag påminna om att det är dags att lämna in motioner. Styrelsen ska ha dem senast den 31 januari 2011. Nomineringar till årets inköpare efterlyses också. Visst har ni duktiga kollegor i er närhet? Hör av er till mig, helst på adressen lisbeth.johnson@halmstad.se.

Lagom till jul skall också alla medlemmar ha fått ”laghäften”. De är nu postade och på väg ut.

I förra brevet skrev jag om en motion som Hillevi Larsson (S) lämnat till riksdagen. Jag bjöd in henne till ett möte för en diskussion, vilket hon tyvärr avböjde. Det blev i stället ett öppet brev som bl a publicerades i Anbudsjournalen. Jag har fått otroligt mycket respons på detta brev. Tack alla ni som hört av er. Det har värmt och också stärkt mig i min övertygelse att vi var många som kände oss orättvist utpekade av Hillevi Larsson.

Eniro säljer Oreo tillbaka till de tidigare ägarna och Wisma Opic har köpt Allego AB och Allego Upphandling AB. Går vi tillbaka till 2009 så köpte SKL Kommentus Affärsconcept. Vad betyder detta för oss upphandlare? Ja, en sak som jag hoppas på är att utvecklingen går ytterligare framåt bl a vad gäller verktyg för oss upphandlare och att allt fler upptäcker de fördelar som en elektronisk anskaffningsprocess innebär. Samtidigt innebär dessa förvärv att det blir färre leverantörer på denna marknad. Som upphandlare vet vi vad det brukar betyda.

Bland alla veckans telefonsamtal är det två som sticker ut lite extra. Den förälder som undrade vilken utbildning dottern borde skaffa för att kunna arbeta som upphandlare och en rekryterare som frågade om vilken profil en upphandlare borde ha. Det verkar som om allt fler upptäcker att upphandlare är ett bristyrke, men ett yrke som är roligt och mångfasetterat. Är vi på väg att få den status som vi länge tyckt att vi borde ha?

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Lisbeth Johnson