Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

2 juni, 2010

ordf maj 10

I veckan kommer riksdagen att fatta beslut om hur upphandlingslagstiftningen skall se ut i Sverige från den 15 juli. Sanktioner är den metod som regeringen förespråkar för att få oss att göra bättre affärer. Det är tungt att inte debatt och argument utgår från behovet och viljan att göra bra affärer för skattepengarna. Våra förtroendevalda borde prata för nyttan med offentlig upphandling och motivera alla de som trilskas med att visa på goda exempel, bra affärsmässiga upphandlingar.

Under Almedalsveckan i sommar kommer upphandlingsfrågor att diskuteras. Jag skall för egen del medverka på ett seminarium om vilken resurs offentlig upphandling är, att man borde se att det är en strategisk fråga för våra uppdragsgivare. Inbjudan till seminariet finns med i detta nyhetsbrev.

I nyhetsbrevet finns det också med en möjlighet för er att till ett rabatterat pris delta på en konferens ”Nya strategier för ökad kvalitet och effektivitet vid offentlig upphandling” arrangerad av IPQC. Jag medverkar som moderator vilket medför att SOI:s medlemmar erbjuds rabatt. Se mer i övriga delar av nyhetsbrevet.

Styrelsen har påbörjat ett arbete med att ta fram etiska riktlinjer för SOI:s medlemmar. Planen är att vi skall ha ett förslag framme till nästa årskonferens. Arbetet påbörjades innan Uppdrag gransknings inslag, om mutor och bestickning i offentlig sektor, sändes. Nu känns det mer angeläget än någonsin att kunna stå upp för att vår medlemskår arbetar på ett etiskt korrekt sätt.

Hjälp oss att lyfta fram kamrater som gjort ett bra jobb. Ta er en funderare och nominera sedan lämpliga kandidater till Årets inköpare som vi delar ut på vår årskonferens 4-6 april 2011 på Tylösand, Halmstad.

Upphandling24 vill också ha in nomineringar för sina priser som delas ut i kategorierna Årets upphandling, Årets upphandlingschef, Årets opinionsbildare och Årets förnyare.

SOI:s årskonferenser är populära. Redan nu har vi fått förslag på orter för 2014 års konferens. Ni som är intresserade att få årskonferensen till er hemmaplan bör höra av er med ett telefonsamtal eller mail. Styrelsen diskuterar nu kriterier för val av konferensort.

Arbetet med planeringen av årskonferensen 2011 är i full gång och styrelsen arbetar också med utbildningsfrågor. Vilka kompetenshöjande insatser för redan anställda upphandlare behöver vi och hur skall utbildningar för blivande upphandlare lämpligen utformas?

Arbetsmarknadsverkets analysenhet har kontaktat oss för att få vår syn på den framtida arbetsmarknaden för vår yrkeskår. Det märks på många sätt att upphandling hamnat mer i fokus. Det innebär också att lobbyarbete är viktigt och styrelsen diskuterar nu hur vi skall kunna spetsa till oss än mer på det området så att vi hörs och syns i debatten med våra frågor.

Upphandlingar med bra konkurrens, dvs. flera anbud, leder till bra utveckling och bättre priser. Vi måste tillsammans försöka få ut nyttan med offentlig upphandling och inte bara prata krångel och regelverk.

Om det är många som klagar på regelverket så ägnar jag mig mer åt att klaga på vädret. Jag längtar efter sol och värme kombinerat med ledighet från ett spännande och utvecklande jobb. När de nya reglerna träder i kraft ser jag fram emot semester.

Lisbeth Johnson