Mycket på gång
Styrelsemötet i november blev två riktigt intensiva dagar. Årskonferensens program är snart klart och jag vågar lova att det blir ett bra och intressant program även 2011. Nu hoppas jag att många anmäler sig. Vi har redan märkt av efterfrågan. Intresset för hotellbokningar är stort trots att programmet inte är offentliggjort än. Det tyder på att SOI:s årskonferenser har ett bra renommé och är en händelse som många vill vara delaktiga i.
På årskonferensen skall årets inköpare utses. Styrelsen vill ha in nomineringar. Titta er runt, visst har ni duktiga kollegor i er närhet? Hör av er till mig, helst på adressen lisbeth.johnson@halmstad.se.
Styrelsen diskuterade också vilka inspel vi skall göra till Anders Wijkmans utredning, som jag berörde i mitt förra ordförandebrev. På vilket sätt är lagstiftningen ett hinder för att göra en bra affär? Är det reglerna för ramavtal och direktupphandlingsgränsen som är de största hindren eller…? Jag tar även här mer än gärna emot synpunkter som jag kan ta med till utredningen. SOI har blivit inbjuden att medverka som expert i utredningen och styrelsen har utsett mig att vara vår representant där.
Sommaren 2009 var jag och vice ordförande Gunnar Stålberg med i debatter i Almedalen. Vi var båda mycket nöjda med den uppmärksamhet som våra frågor fick. Det blev bl.a. en stort uppslagen artikel i SvD. Denna erfarenhet gör att styrelsen planerar att tillsammans med Upphandling24 sätta ljus på upphandlingsfrågorna vid ett seminarium i Almedalen 2011. Styrelsen ägnade en hel del tid åt att diskutera upplägg, budskap och mål med satsningen.
Utbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor är något som medlemmarna vill att SOI skall ägna sig mer åt. Styrelsen arbetar för att förändra nuvarande koncept med diplomerade och certifierade upphandlare. Tanken är att det är kompetensen som skall avgöra ett eventuellt ”certifikat” inte vilken utbildning man gått. Vad är det då för kompetens som en upphandlare/inköpare behöver ha? Styrelsen har i form av en workshop diskuterat detta. Nu arbetar vi på hur en examination, utifrån dessa kompetenskrav, skall genomföras. Utbildningsfrågorna kommer att bli en av många frågor som årsmötet i Tylösand kommer att få ta ställning till.
Kansliet får många frågor om och när ”laghäftena” kommer. Nu är det nära: I veckan trycks de. Samtliga medlemmar kommer som vanligt att få laghäftena skickade till sig.
Styrelsen analyserade resultat av medlemsenkäten och diskuterade vilka slutsatser vi skall dra av den. Vi kommer att låta resultatet styra inriktningen på vårt fortsatta arbete. Medlemmarna upplever att de har ett stort stöd från ledningen men ett otydligt uppdrag. Hög negativ stress, för hög arbetsbelastning och att ofta arbeta övertid tyder på organisationsproblem och resursbrist.
Vi har många myter om offentlig upphandling att slå hål på. Det gör vi bäst om vi kan visa vad vårt arbete faktiskt leder till – sparar vi pengar, ser vi till att verksamheten får den kvalitet den vill ha etc. Skall vi lyckas höja statusen för vårt yrke måste vi visa på nyttan med det vi gör.
I veckan kunde det gått illa om jag haft problem med blodtrycket. Jag tog del av en motion som Hillevi Larsson (S) lämnat in till riksdagen. Motionen kan ni ta del av på riksdagens hemsida, Motion 2010/11:Fi252 Beställarkompetens vid offentlig upphandling.
Det är i och för sig vällovligt med ett intresse från rikspolitiker för offentlig upphandling men jag tycker man kan kräva av en riksdagsledamot att hon är något mer påläst innan hon lämnar in en motion. Motionen kan ni läsa i sin helhet på riksdagens hemsida.
Där kommer ni att se att hon tycks hon tro att vi som offentliga upphandlare driver en privatiseringsvåg. Trist att hon inte förstår att vi gör det på uppdrag av våra förtroendevalda arbetsgivare. Ni kommer också att se att hon föreslår en obligatorisk utbildning för oss upphandlare så vi slutar utestänga offentliga förvaltningar från att delta i upphandlingar och att hon tror att lägsta pris är detsamma som att inte ställa krav på kvalitet, miljö etc.
SOI skall försöka ta en direktkontakt med henne, få till en träff och en konstruktiv dialog om nyttan med och villkoren för offentlig upphandling (dvs. inte använda boxhandskar som en oss närstående statlig myndighet symboliskt ville göra). Det handlar trots allt om hur vi skall hantera våra gemensamma resurser. Vi vinner inget på ett skyttegravskrig. Vi måste möta med fakta och sakliga argument.
Som vanligt har vi spännande dagar framför oss och min förhoppning om en givande dialog med utredaren Anders Wijkman kvarstår. Mer om det jobbet i kommande brev.
Lisbeth Johnson